India az elektromos autókra voksol

2030-ra kizárólag elektromos személyautókat fognak értékesíteni Indiában, amivel az igen súlyos légszennyezést kívánják mérsékelni.

Miközben az Egyesült Államok felrúgja a történelmi párizsi klímaegyezményt, India merészen azt ígéri, hogy 2030-ra kizárólag elektromos autókat hoz forgalomba – olvasható a CNN honlapján. India a világ egyik legszennyezettebb országa, ezért különösen fontos a mostani bejelentés. Az ország gazdaságának fellendüléséért, az iparosításért súlyos árat kellett fizetni, amitől India 1,3 milliárd lakosa szenved. Becslés szerint a szennyezett levegő felelős évente 1,2 millió ember haláláért az országban. Orvosok állítják, hogy Új Delhiben levegőt venni, olyan, mintha napi 10 cigarettát szívna el valaki.

India energiaügyi minisztere, Piyush Goyal a közelmúltban jelentette be, hogy néhány évig támogatást fognak nyújtani az elektromos autók megvásárlásához. Az indiai kormány célzott programja szerint azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra akár 7 millióra emeljék az elektromos autók értékesítését. Mindez zene Elon Musk, a Tesla elektromos autógyártó vezérigazgatójának fülében, aki a Twitteren üdvözölte a bejelentést, noha cége egyelőre nem lépett be az indiai piacra.

Az elektromos autók elterjesztésének igen ambiciózus elképzelése ugyanakkor csak az egyik terv India “kizöldítésére”. A kormány jelentős mértékben kívánja növelni napenergia-termelő kapacitásait. Narendra Modi indiai miniszterelnök pár napja erősítette meg elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény mellett, azután, hogy Trump elnök csütörtökön felrúgta azt, írta az nrgreport.com. 

Ajánlott tartalom

Az elvadult disznók okozta éves szén-dioxid-kibocsátás 1,1 millió autóéval is felérhet

A világszerte élő elvadult házi sertések számlájára évente annyi szén-dioxid kibocsátása írható, amennyi 1,1 millió autó emissziójával érhet fel - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.