Indiában is növekvő probléma az elhízás és a diabétesz

Miközben nehézséget okoz India 1,2 milliárdos népességének táplálása, egyre nagyobb problémát jelent a középosztálybeli gyerekek elhízása és a cukorbetegség.

Ez a réteg volt az, amelyik leginkább profitált az elmúlt évtized gyors gazdasági növekedéséből. A fiatalok életmódja megváltozott, egyre több időt töltenek például plázákban, keveset mozognak és sok gyorséttermi ételt esznek. Anup Miszra, egy Újdelhiben működő, diabétesszel és elhízással foglalkozó központ elnöke elmondta, hogy Indiában közel 51 millió cukorbeteg él, ez a legmagasabb szám a világ országai között. A diabéteszes emberek száma az elmúlt húsz év alatt csaknem 150 százalékkal emelkedett. Egy 15 indiai városban elvégzett, 4 ezer gyerek bevonásával készült tanulmány adatai szerint az öt és 14 éves korúak közel negyede (23 százaléka) túlsúlyos, 11 százaléka pedig kövér.

Ajánlott tartalom

Kevesebb lakást adtak el idén a fővárosban

Idén az egy évvel korábbinál 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten, ahol 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek - közölte saját adatai alapján a Duna House kedden az MTI-vel.