Indián önbíráskodás az illegális favágókkal szemben

A dzsungel jövőéjéért folytatott harc keretében a brazíliai benszülött ka’apor törzs harcosai Amazóniában illegális favágókat értek tetten, megkötözték, levetkőztették és botokkal megverték őket.

Lunae Parracho fotós követte a ka’apor harcosokat a dzsungelben, amikor az Amazonas medencéjében, az Alto Turiacu indián területen igyekeztek megtalálni és elűzni az illegális favágókat.

A ka’apor törzs, amely négy másik törzzsel együtt a terület jogos lakója és gondozója, már belefáradt abba, hogy szerinte a kormány nem tesz eleget annak érdekében, hogy távol tartsa a favágókat a területüktől, s ezért harcosokat küldött ki, hogy zavarják el az összes favágót és hozzanak létre megfigyelő táborokat.

A brazil kormány tavaly arról számolt be, hogy négy egymás követő éven át tartó csökkenés után az amazóniai esőerdőben bekövetkezett pusztítás 28%-kal emelkedett. Műholdas felvételek alapján úgy becsülték, hogy a 2013 júliusában zárult éves időszakban 5843 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki.

Az amazóniai esőerdőt tartják a világnak a globális felmelegedés elleni egyik legfontosabb természetes védőbástyájának, mivel hatalmas mennyiségű széndioxidot tud elnyelni. Az esőerdők kivágása felelős Brazília üvegház hatású gázkibocsátásának közel 75%-ért, mivel a kivágott nyövényzetet elégetik és a kivágott fák elrohadnak. Ezzel évente közel 400 millió tonna széndioxid kerül a légkörbe, s így Brazília a legtöbb széndioxidot kibocsátó országok között minimum a hatodik.

forrás: greenfo.hu

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).