Indiának is mozdulnia kellene a tiszta energia felé

A világnak semmilyen esélye sincs a sikerre az éghajlatváltozás elleni harcban, ha a fejlődő nagyhatalmak – közöttük India – nem csökkentik függésüket a szilárd fűtőanyagoktól – mondta kedden Újdelhiben Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke indiai látogatásának utolsó napján

“Ha az olyan országok, mint az Egyesült Államok, csökkentik is a károsanyag-kibocsátást, de ha a bővülő gazdaságú államok – mint India -, amelyeknek fokozottan nő az energiaszükségletük, nem térnek át a tisztább energiafajtákra, semmi esélyünk sincs az éghajlatváltozással szemben” – mondta az amerikai elnök.

India az üvegházhatású gázok kibocsátásában a harmadik legnagyobb a világon Kína és az Egyesült Államok után. Washington nemrégiben úttörő megállapodást kötött Pekinggel a légszennyezés mérsékléséről. India ugyanakkor egyelőre nem vállalt semmilyen visszafogottsági kötelezettséget, Narendra Modi miniszterelnök pedig egyenesen azt hangoztatja, hogy intézkedéseivel nem akarja hátráltatni országa fejlesztési erőfeszítéseit.

Obama ezt enyhén bírálva emlékeztetett arra, hogy a tengerek vízszintjének emelkedése, a himalájai gleccserek olvadása, az egyre kiszámíthatatlanabb monszunok és az egyre nagyobb erejű ciklonok kevés országot érintenek súlyosabban, mint Indiát. Az amerikai elnök egyúttal arra biztatta a szubkontinensnyi országot, hogy játsszon nagyobb szerepet Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, ahol Kína egyre jobban kiterjeszti befolyását.

A májusban hivatalba került indiai kormányfő elődjénél eltökéltebbnek mutatkozik gátat szabni a kínai befolyás erősödésének.

Háromnapos indiai látogatásán Barack Obama megismételte 2010-ben, első indiai látogatásán tett kijelentését, amely szerint Washington támogatja, hogy India az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen.

A klímafegyelem mellett az egyenjogúság is fontos téma volt

Az amerikai elnök keddi záróbeszédében – másfélezres hallgatóság előtt – finoman arra is buzdította Indiát, hogy biztosítsa az alkotmányába foglaltak szerint az emberi egyenjogúságot, különösen a nemek közöttit, továbbá a vallási egyenlőséget.

“Voltak pillanatok életemben, amikor másként bántak velem bőrszínem miatt. És arra is volt példa, hogy emberek hitetlenkedtek vallásomon, azt gondolták, hogy nem keresztény vagyok, hanem muzulmán, mintha az valami rossz dolog volna” – mondta Obama.

India alkotmánya egyenlőséget hirdet, ám a nők helyzete sok helyütt igen sanyarú, másodrendűként kezelik őket a férfiak.

“Én erős asszonyt vettem feleségül – mondta Obama neje felé biccentve -, olyat, aki nem fél megmondani a véleményét. Nemzeteink akkor a legerősebbek, ha mindenki egyenlő, beleértve a nőket is” – így Obama.

Ami a vallási türelmet illeti, Indiában túlnyomó részt békésen megférnek egymás mellett a különféle vallások követői, de néha előfordul, hogy kisebbségeket támadások érnek, főként muzulmánokat hinduk részéről.

Indiai látogatása befejeztével Barack Obama Szaúd-Arábiába utazik, hogy találkozzon az új uralkodóval, Szalmán bin Abdel-Azízzal.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.