Indonézia az új partnerünk megújuló energia fejlesztésben

Magyarország és Indonézia között jelentős vállalati együttműködések állnak küszöbön az energetika területén, mind a hagyományos energiaiparban, mind a megújuló energiák fejlesztése tekintetében – mondta Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár szerdán a kormany.hu-nak a magyar – indonéz gazdasági együttműködési kormányközi vegyes bizottság (GVB) ülése után.

Becsey Zsolt emlékeztetett: 2008-ban, a gazdasági válság közepén volt a vegyes bizottság legutóbbi ülése, “azóta konstatáltuk, hogy újra növekszik a gazdasági forgalom, ráadásul magyar aktívummal. Ugyanakkor megállapítottuk, hogy mind a két államnak a nemzeti vállalatok exportját kell erőltetni”. Az indonéz fél nagy hangsúlyt fektet a turisztikai befektetésekre, a Magyarország pedig a magyar technológia-importot helyezi előtérbe – ismertette Becsey Zsolt. Hozzáfűzte: az oktatási együttműködés kapcsán is számos előrelépés született, van olyan egyetem, amely hamarosan megállapodást ír alá indonéz partnerével. Magyarország felajánlotta, hogy a repülőgépiparban is kooperáljon a két állam – tájékoztatott az államtitkár. Becsey Zsolt kiemelte: a kötött segélyprogramokkal kapcsolatban is megállapodás született. Az előző 10 millió dolláros kötött segélyprogram lejárt, ennek a megújítását kérte Indonézia, amelyet Magyarország felül fog vizsgálni.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.