Indul az első PMT Bio-Korong eljáráson alapuló szennyvízkezelő rendszer építése Magyarországon

Magyarországon először Derekegyházán üzemelhet majd a PMT Bio-Korong eljárást alkalmazó, természetbarát szennyvízkezelő rendszer. A 2009. szeptember 30-án induló beruházás közel 490 millió forint európai uniós támogatással valósul meg.

2009. szeptember 30-án a Csongrád megyei Derekegyház község szennyvízkezelésének fejlesztését célzó beruházás a kivitelezés szakaszába lépett. A mintegy 1 700 lelket számláló településen egy olyan természetbarát rendszer épül meg, amely eddig Magyarországon egyedülálló. A német fejlesztésű eljárásban a kizárólag természetes kezelés eredményeként nyert tisztított víz egy erre a célra telepítendő nyárfás területén szikkad el. A keletkező szárazanyagot – a helyi érlelést követően – földjei minőségének javítására hasznosíthatja a település.

A Bio-Korong eljárásra jellemző, hogy egyszerű elemekből gyorsan és megbízhatóan telepíthető, és a természetes tájképbe jól illeszthető. Működése egyszerű, a szerves bontást végző, kötött mikroorganizmus kultúrája miatt nagyfokú biztonsággal üzemeltethető és a terhelésnek megfelelő tisztítási hatásfokot biztosít. Működése közben nem zajos, a közelében nem érzékelhető bűzhatás, így nem terheli környezetét, a lakosok számára nem okoz kellemetlenséget. Alacsony működési költsége és karbantartási igénye különösen kedvezővé teszi a hátrányosabb települések számára.

látványterv

A Derekegyházán telepítendő rendszer befogadóképessége napi 164 m3. A település szennyvize a településen kialakítandó 493 darab házi bekötés és a lefektetésre kerülő 18 497 méter szennyvízelvezető csatorna segítségével jut el a szennyvíztisztító műbe.

A 2009. szeptember 30-án tartott munkakezdő ünnepség alkalmával Szabó István polgármester és Bartucz Tibor, a kivitelező Probart Kft. ügyvezető igazgatója közösen leplezte le az európai támogatással megvalósuló beruházás hirdetőtábláját.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.