Indul az Újrahasznosítási Hónap

Szeptember 6-án útnak indult az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, hogy egy hónapon át játékos kiállítással a hulladékok újrahasznosítására buzdítsa Magyarországot.

Az Újrahasznosítási Hónap 2011-ben minden idők legsikeresebb zöld fesztiválidényét követi: a nyár nagy zenei rendezvényein szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége megközelíti a 20 tonnát, ezzel jócskán meghaladja a tavalyi értéket. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, kézzelfogható példákkal, élményszerű formában ismertesse meg a gyerekeket a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával. Az Újrahasznosítási Hónap idén 19 településen várja a fiatal közönséget, a kamion szeptember 6. és október 5. között minden városban egy-egy napra áll meg. Az országos körút Budapestről, a Millenáris Parkból indult, ahol két napon át több száz óvodás és iskolás gyerek próbálhatta ki a játékokat. 

 

A kamion kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, a mozgó installációban minden kipróbálható, megérinthető. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínál, a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását teszteli. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatja meg, hogy ipari méretekben miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat. A kamion eszközei, játékos feladatai az újrahasznosítás mellett a hulladék-megelőzés fontosságára is felhívják a figyelmet. Azok a gyerekek, akik nyolc évvel ezelőtt elsők között próbálták ki az ÖKO-Pannon interaktív játékait, ma tizenéves kamaszok vagy fiatal felnőttek. A szelektív hulladékgyűjtés nekik már természetes, szokásukhoz akkor is ragaszkodnak, ha a nyár nagy részét egy fesztiválról fesztiválra hurcolt viharvert sátorban töltik. A körforgásban nincs megállás: a szelektíven gyűjtött hulladék a Volton, a Balaton Soundon és a Szigeten is újrahasznosul – a játékosan szerzett tudás idővel életformává alakul. Ezt támasztják alá a zöld fesztiválok szelektív hulladékgyűjtését koordináló ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás adatai is.

 
A Szigeten is szelektíven
A két szervezet 6 éve dolgozik együtt a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodásának tökéletesítésén, mellette szemléletformáló programokkal is felhívják a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly 11,4 tonna szelektív hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, az idei mérleg a 20 tonna közelében jár. Bár a Gyereksziget – jellegéből fakadóan – nem termelt sok hulladékot, a VOLT Fesztiválon 8,2 tonna, a Balaton Soundon 5 tonna, a Szegedi Ifjúsági Napokon 1 tonna, a Hegyalja Fesztiválon pedig (az üveghulladékot nagymértékben kiváltó RePohár rendszer miatt) 0,5 tonna hulladék került vissza az újrahasznosítás csatornáiba. A nyár legnagyobb fesztiválján, a Szigeten 4,3 tonna gyűlt össze szelektíven, igaz ez az üveghulladékot nem foglalja magába.

 
Egy jól működő rendszer
A szép eredmény nem kis részben annak köszönhető, hogy idén a szervezők az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva állásbörzén, zöld információs portálon és közösségi oldalakon is toboroztak jelentkezőket a szelektív gyűjtésre. „Mi magunk is eredményesnek ítéljük az idei fesztiválszezont, melynek sikerhez nagyban hozzájárult a soproni VOLT közönsége. A fesztiválozók itt megháromszorozták a tavaly begyűjtött szelektív hulladék mennyiségét.” – nyilatkozott Sziromi-Nagy Tamás, a ZöldÖvezet Társulás Egyesület vezetője, az Újrahasznosítási Hónap budapesti sajtóbemutatóján. 2003 és 2010 között az ÖKO-Pannon minden évben teljesíteni tudta az Európai Unió és a Hulladékgazdálkodási törvény által meghatározott hasznosítási célkitűzéseket, és így lesz ez a 2011-es évben is: a csomagolási eredetű hulladékok hasznosítási aránya várhatóan megközelíti a 60 százalékot. A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampányok sikerét, a családok szemléletének és szokásainak lassú, de pozitív irányú változását a lakossági begyűjtés mennyiségének az elmúlt nyolc évben történt, igencsak meggyőző – tizenkétszeres – növekedése bizonyítja.

 
„Mindez bennünket is megerősít abban, hogy a gyerekek szemléletformálásába fektetett munkánk fokozatosan megtérül. Az Újrahasznosítási Hónap 2007 óta közel 100 helyszínen járt, és mintegy százezer diákhoz juttatta el a helyes hulladékkezeléssel és újrahasznosítással kapcsolatos üzeneteket. Az idei turné során is a legfontosabb kérdésekről beszélünk a legfogékonyabb korosztálynak” – zárta Viszkei György az Újrahasznosítási Hónap budapesti sajtóbemutatóját.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.