Infinite indukciós főzőlap – korlátlan lehetőségek az energiatakarékos főzésben

Az indukciós főzőlap a generált hőmennyiség 90 százalékát, az elektromos lapok a 60 százalékát, a gáz pedig kevesebb, mint 50 százalékát hasznosítja ténylegesen főzés közben.

Jelenleg az indukciós technológia a legenergiatakarékosabb módja a főzésnek. Ráadásul, az Electrolux Infinite indukciós főzőlap önmagában egy nagy főzőfelület, melyen bármilyen méretű és formájú edényt használhatunk. A lábosokat és a serpenyőket így nem kell az előre kijelölt főzőzóna méretéhez igazítani.

Az indukciós főzőlap energiatakarékos működése, logikusan következik az indukciós technológia lényegéből. Amikor a csúszókapcsolón beállítjuk a kívánt teljesítményfokozatot, a rendszer nem az üvegkerámia felületet melegíti fel – ami majd továbbadja a hőt a vele érintkező edénynek -, hanem közvetlenül az edényben fejleszt hőt. Így, az elektromos főzőlapoktól eltérően, kimarad egy lépés a hőközlés folyamatából, így gyorsabban melegszik fel az edény, illetve annak tartalma. Ha rövidebb ideig használjuk a főzőlapot, kevesebb energiát fogyasztunk.

A rugalmas főzőfelület (nincsenek előre rögzített főzőzónák) is hozzájárul az energiatakarékos főzéshez. Az Electrolux Infinite indukciós főzőlapra bármekkora méretű és bármilyen formájú edényt teszünk, csak az edény aljával megegyező területen történik hőátadás. Ezzel elkerüljük a hagyományos főzőlapoknál gyakran előforduló hő veszteséget: amikor a kis alapterületű edénynek csak a nagyobb főzőzónán jut hely, az edény körül melegen izzik a főzőlap, s ezzel kárba vész az energia.

A rugalmas főzőfelület akkor is jól használható, amikor az edény nagyobb, mint a főzőzóna. Amikor már a húsleves és rizses hús elfoglalta a két nagyobb főzőzónát, jól jönne még egy nagy zóna a túrógombóc kifőzéséhez melegítendő víznek. A kis átmérőjű zónán ugyanis sokkal hosszabb idő alatt melegszik fel a nagy fazékban a víz. Az Infinite indukciós főzőlapon mindig a főzőzónák igazodnak az edények méretéhez, nem nekünk kell igazodni a zónákhoz.

Mindezek mellett, még egy öko időzítő is rendelkezésünkre áll, melynek aktiválásával, a beállított főzési idő vége előtt lekapcsolja a rendszer az adott főzőzónát, így a maradék hő felhasználásával készül el az étel.

Ahogy minden indukciós főzőlap, természetesen az Infinite is biztonságos. Mivel a főzőfelület csak annyira lesz meleg, amennyire az edény alja visszamelegíti, véletlenül sem fogjuk megégetni a kezünket. S ha az étel kifutna, nem tud ráégni a főzőlapra. Ezért egy nedves kendővel bármikor le lehet törölni a főzőfelületet.

Az Electrolux Infinite indukciós főzőlap (EHD 68210 P) 219 900 forint ajánlott fogyasztói áron kapható a szaküzletekben.

Ajánlott tartalom

Valóban csodaanyag a grafén?

Majdnem elérkeztünk a grafén forradalomhoz. Alumínium ionos akkumulátorokra szakosodott ausztrál tudósok jelenleg a Brisbane-i székhelyű Graphene Manufacturing Csoport bevonásával dolgoznak a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalán, amely átalakíthatja az energiatárolást.