Ingyen energia a városi kutyaürülékből

A városokban tartott házikedvencek után maradt hulladék nemcsak Budapesten probléma. Még ha sikerül is a gazdikat fegyelemre szoktatni, és összegyűjtik a keletkező „terméket”, kérdés, hogy miként lehet azt környezettudatos módon ártalmatlanítani? Matthew Mazzotta megadja a választ.

A massachussettsi Cambridge-ben (Egyesült Államok) egy kísérleti projekt, a The Park Spark Project keretében egy parkban speciális mini biogáz-erőművet állítottak fel, amely a megtermelt energiával a hozzákapcsolt utcai lámpákat működteti.
Az „erőmű” működtetése automatikus: a biológiai úton lebomló műanyag zacskókkal begyűjtött kutyagumit egyenesen a légmentesen zárható tartályokba dobják, ahol azt anaerob baktériumok lebontják. A folyamat során metán keletkezik, ennek elégetésével energia termelhető. Ebben az esetben a rendszer egy régimódi gázlámpát működtet a parkban. A rendszert a városi önkormányzat és a Massachussetts Institute of Technology (MIT) támogatásával állították fel.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.