Ingyen kapnak napelemet az olasz háztartások

A koronavírus okozta recesszió helyreállításának érdekében rendkívüli beruházás ösztönzésbe kezdett az olasz kormány.

Egy hatalmas összeget különítettek el annak érdekében, hogy élénkíteni tudják ismét a gazdaságot. Ennek az intézkedéscsomagnak pedig igen fontos részét képezik a napelemes rendszerek, melyek kialakítására sosem látott támogatásokat biztosítanak most Olaszországban.

AZ ÖKOTUDATOS TÁMOGATÁSI RENDSZER

Az olasz kormány 55 milliárd eurót (közel 19 000 milliárd Ft-ot) különített el az Újraindítási rendelet (Relaunch Decree) keretében az ország vírus előtti gazdasági állapotának visszaállítására. Az intézkedés egyik fontos eleme az úgynevezett „öko-bónusz”, amely azt jelenti, hogy az épületeknél alkalmazott energiahatékonyságot elősegítő megoldások különös mértékű támogatást élvezhetnek. Az eddigi 50%-os állami finanszírozás akár a 110%-ot is elérheti egy komplex fejlesztés esetén (például: napelem + épületszigetelés). Az új rendelkezések értelmében az „öko-bónusz” 2020. július 1. és 2021. december 31. között felmerülő költségek esetén érvényesíthető.

Az olasz kormány három támogatási kategóriát hozott létre. A jövedelemadó (IRPEF) alapján számított mérséklő visszatérítés esetében a hatóságok a 110%-os kedvezményt három típusú felújításra vonatkozóan vezették be: épületek szigetelése, a több lakásból álló és családi házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréje. Vagyis a tisztán napelemes rendszert kialakítani kívánók nem esnek bele ebbe a kategóriába, viszont ezek továbbra jogosultak az 50%-os adókedvezményre. Az ingatlantulajdonosok három féle módon érvényesíthetik a kedvezményt:

  • adókedvezmény érvényesítése a fejlesztést követő 5 évben (ebben az esetben a tulajdonosoknak meg kell előlegezniük a beruházás költségeit),
  • az adóból levonható kedvezmények telepítőknek és termék beszállítóknak történő átutalása révén,
  • vagy a kiszámlázott árkedvezmények segítségével.

A napelemes rendszerekre vonatkozóan az olasz kormány 2 400 €/kW-os értékben maximalizálta a telepített berendezések árát, és 1000 €/kW-ban a tároló rendszerekét. Ráadásul a programidőszak alatt telepített napelemes rendszereknél engedélyezik a saját felhasználáson túl a hálózatra történő termelést is. A keletkező többlet az olasz energiahivatal, a Gestore dei Servizi Energetici (GSE) részére kerül ingyenesen átadásra. A rendelet hatalmas lehetőség Olaszország számára, hogy nagymértékben gyarapíthassa a háztartási méretű napelemes kiserőművek számát országszerte. Mind a lakossági, mind a vállalkozói oldalon a támogatás által olyan megtakarítások keletkezhetnek így, amelyek lehetővé teszik, hogy új, más befektetéseket is kezdeményezhessenek. Mindemellett az energetikai fejlesztések hozzájárulnak az ország által kitűzött klímacélok megvalósításához is.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.