Ingyen kapnak napelemet az olasz háztartások

A koronavírus okozta recesszió helyreállításának érdekében rendkívüli beruházás ösztönzésbe kezdett az olasz kormány.

Egy hatalmas összeget különítettek el annak érdekében, hogy élénkíteni tudják ismét a gazdaságot. Ennek az intézkedéscsomagnak pedig igen fontos részét képezik a napelemes rendszerek, melyek kialakítására sosem látott támogatásokat biztosítanak most Olaszországban.

AZ ÖKOTUDATOS TÁMOGATÁSI RENDSZER

Az olasz kormány 55 milliárd eurót (közel 19 000 milliárd Ft-ot) különített el az Újraindítási rendelet (Relaunch Decree) keretében az ország vírus előtti gazdasági állapotának visszaállítására. Az intézkedés egyik fontos eleme az úgynevezett „öko-bónusz”, amely azt jelenti, hogy az épületeknél alkalmazott energiahatékonyságot elősegítő megoldások különös mértékű támogatást élvezhetnek. Az eddigi 50%-os állami finanszírozás akár a 110%-ot is elérheti egy komplex fejlesztés esetén (például: napelem + épületszigetelés). Az új rendelkezések értelmében az „öko-bónusz” 2020. július 1. és 2021. december 31. között felmerülő költségek esetén érvényesíthető.

Az olasz kormány három támogatási kategóriát hozott létre. A jövedelemadó (IRPEF) alapján számított mérséklő visszatérítés esetében a hatóságok a 110%-os kedvezményt három típusú felújításra vonatkozóan vezették be: épületek szigetelése, a több lakásból álló és családi házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréje. Vagyis a tisztán napelemes rendszert kialakítani kívánók nem esnek bele ebbe a kategóriába, viszont ezek továbbra jogosultak az 50%-os adókedvezményre. Az ingatlantulajdonosok három féle módon érvényesíthetik a kedvezményt:

  • adókedvezmény érvényesítése a fejlesztést követő 5 évben (ebben az esetben a tulajdonosoknak meg kell előlegezniük a beruházás költségeit),
  • az adóból levonható kedvezmények telepítőknek és termék beszállítóknak történő átutalása révén,
  • vagy a kiszámlázott árkedvezmények segítségével.

A napelemes rendszerekre vonatkozóan az olasz kormány 2 400 €/kW-os értékben maximalizálta a telepített berendezések árát, és 1000 €/kW-ban a tároló rendszerekét. Ráadásul a programidőszak alatt telepített napelemes rendszereknél engedélyezik a saját felhasználáson túl a hálózatra történő termelést is. A keletkező többlet az olasz energiahivatal, a Gestore dei Servizi Energetici (GSE) részére kerül ingyenesen átadásra. A rendelet hatalmas lehetőség Olaszország számára, hogy nagymértékben gyarapíthassa a háztartási méretű napelemes kiserőművek számát országszerte. Mind a lakossági, mind a vállalkozói oldalon a támogatás által olyan megtakarítások keletkezhetnek így, amelyek lehetővé teszik, hogy új, más befektetéseket is kezdeményezhessenek. Mindemellett az energetikai fejlesztések hozzájárulnak az ország által kitűzött klímacélok megvalósításához is.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.