Ingyen világítanak a hivatalban

Egy fillérbe sem került tavaly a soltvadkerti önkormányzati hivatalban a világítás. Két éve egy pályázat eredményeként napelemeket szereltek fel az önkormányzat épületében, melynek a teljesítménye fedezi a költségeket.

Az elöljáróság most azt tervezi, hogy hőszivattyús rendszert állít működésbe. Egy vállalkozást kértek fel arra, hogy számítsa ki mennyibe is kerülne a megújuló energiát előállító rendszer működtetése. A szivattyúk folyamatos munkájához szükséges elektromos energiát a napelemek látnák el. Ha ez beválik, akkor nem kizárt annak a lehetősége, hogy a nagyobb városi intézmények, így a sportcsarnok, a művelődési ház esetében is megvizsgálják a beruházás lehetőségét – tájékoztatta a lapunkat Lehoczki Ferenc. A polgármester arra számít, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban megújuló energia hasznosítására pályázatot írnak ki idehaza.

Az idén a városban több beruházás is elkezdődik, vagy fejeződik be. Április végén az új piacteret vehetik majd birtokba az árusok és a vásárlók, megkezdődik az ivóvíz arzénmentesítő program, a szennyvíztelep rekonstrukciója során a biológiai kapacitást bővítik. A város fejlődése és az új munkahelyek teremtése érdekében 12 hektáros ipari-, kereskedelmi övezetet alakítanak ki a település déli részein. Létezik olyan magánterület, ahol letelepedhetnének a befektetők, de a parcellákat  magas áron adná a tulajdonos. A város azonban olcsón kínálja majd az új üzemek építőinek a földet, mondta a polgármester.

– A város érdeke az, hogy a vállalkozók új munkahelyeket teremtsenek, akik a helyi iparűzési adón keresztül később sokszorosan kifizetik majd a terület árát. Illetve az sem mellékes, hogy azok, akik itt kapnak munkát, nem fognak segélyekért sorban állni a hivatalban – tette hozzá a polgármester.

forrás: baon.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.