Megvannak a határidők, ha ingyenes napelem támogatást venne igénybe

Az ősszel induló napelemes programban legalább egy évük lesz a projekt kivitelezésére a pályázóknak, igaz, a kiírás némi késést is lehetővé tesz.

Újabb program indul idén, amellyel a lakossági napelemek telepítését támogatják – a projekt emellett a fűtéskorszerűsítést is segíti. A támogatást eredetileg idén nyáron tervezték létrehozni, a megvalósítást azonban végül őszre kellett csúsztatni. A csomag főként alacsony jövedelmű háztartások számára kínál 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást, a becslések alapján a program mintegy 35 ezer otthont érint majd. A végső cél összesen nagyjából 175 megawatt beépített új napelemkapacitás kialakítása. Pályázni 2021. november 15-étől jövő év februárjáig lehet, a programot négy ütemben, térségenként bontva fogják lebonyolítani. Ebben a cikkben a pályázati kiírás alapján bemutatjuk, hogy mik a projekt végrehajtásának időbeli keretei. A dokumentum szerint a megvalósítás saját felelősségre már a támogatási kérelem másnapján megkezdhető, elutasító döntés esetén viszont a lebonyolító nem vállal felelősséget az esetleges károkért. Éppen ezért azt javasolják, hogy a beruházást csak a Támogatói Okirat megszerzése után kezdjék el az érintettek. A napelemes rendszer telepítéséhez elengedhetetlen engedélyezési eljárást ezen dokumentum kiállításától számított hat hónapon belül meg kell indítani a szolgáltatónál. Csak napelem telepítésekor a kiállítástól számított 12; míg napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, illetve használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása esetén 18 hónap áll rendelkezésre a munka lezárására. A projektet legfeljebb 2026. év június 30-ig meg kell valósítani.

A vissza nem térítendő támogatás záró elszámolásának folyósítását a beruházás végét követő 30 napon belül elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül, az elszámoláshoz szükséges dokumentumokkal együtt szükséges megküldeni. Ha a munkát már a Támogatói Okirat közlését megelőzően elvégezték, úgy az irat közlését követően 30 nap áll rendelkezésre. Amennyiben a beruházás előreláthatólag nem haladja meg a három hónapos késedelmet, a teljesítési határidő meghosszabbodásához a Támogatói Okirat módosítására nincs szükség, de a késedelmet így is jelenteni kell. Ha a csúszás mégis átlépi a három hónapos korlátot, már részletesen ki kell fejteni a késedelem okait.

A pályázati kiírás alapján a fenntartási időszak kezdete az utolsó támogatási részösszeg-átutalás teljesítésének a napja. A program résztvevői az újonnan telepített napelemes vagy fűtési rendszert 2026. december 31-ig, de minimum három évig kötelesek fenntartani.

Ajánlott tartalom

Államilag támogatott napelemes rendszerre pályázhat, 5 milliót adnak!

Folytadik a napelemes pályázat, 10 ezer pályázatot már elbíráltak.