Innen szerez többletbevételt a kormány

A széndioxid kvóta-piaci áremelkedés miatt 25 százalékkal nőtt a magyar kormány karbonforint vagyona, így 265 milliárd helyett 328 milliárd forint bevételre számíthat 2013 és 2020 között – közölte számítása eredményét a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az MTI-vel.

A várható éves bevétel – az áremelkedés miatt – 33 milliárdról 41 milliárd forintra nő. Emellett a 2008-2012-es kibocsátás-kereskedelmi időszakból visszamaradt – a cégeknek ki nem osztott – kvóták árverezéséből további több mint 21 milliárd forintnyi bevételre számíthat a kormány még 2013 áprilisa előtt – áll a közleményben. Az intézet álláspontja szerint a karbonforintok elköltésének legcélszerűbb módja, ha azokat az épületek energiahatékonyságának fejlesztésébe fektetik. Ez, túl azon, hogy csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást, segíti a gazdasági fellendülést, munkahelyeket teremt, és jelentős mértékben csökkenti a rezsiköltséget is. A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő, elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat. Partnerei az ország meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.