Instant energiaforrás a szilíciumpor

Vízbe dobva szinte azonnal elkezdenek hidrogént termelni a nanoméretű szilíciumgolyócskák, állítják a buffaloi egyetem kutatói. Kísérletsorozatukban különböző méretű szilíciumgömböket hoztak létre, és megvizsgálták, hogy miként lépnek reakcióba a vízzel.

A Nano Letters tudományos szaklapban publikált cikkből kiderült, hogy a 10 nanométer átmérőjű gömbök százötvenszer gyorsabban állítanak elő hidrogént, mint a 100 nanométeresek, és ezerszer gyorsabbak a normál vastagságú szilíciumnál, írja az index.hu. A legkisebb méretű szilíciumgolyók egy perc alatt több hidrogént állítottak elő, mint a 100 nanométeresek 45 perc alatt. A víz és a szilíciumpor közötti reakció magától beindult, nem igényelt sem fényt, sem hőt vagy elektromosságot. A tanulmány szerzői szerint a módszerrel viszonylag tiszta hidrogén állt elő. Amikor víz bontásával akarunk hidrogént előállítani, a nanoméretű szilícium jobb lehet a korábban használt alapanyagoknál, például az alumíniumnál – mondta Mark T. Swihart, a buffaloi egyetem vegyészprofesszora. További fejlesztésekkel a technika jó alapot biztosíthat egy olyan energiatermelő rendszerhez, amit csak vízzel kell táplálni. A szilíciumra épülő módszer nagy hátránya, hogy a nanoméretű golyócskák előállítása drága, ezért elsősorban azoknak a felhasználóknak lehet hasznos, akiknek kevésbé számítanak a költségek, de nagyon fontos a hordozhatóság és az egyszerű használat. A buffaloi tudósok szerint a hadseregnek jól jönne az új technika, persze nem a sivatagi hadműveletek során, hiszen vízre mindenképpen szükség van.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.