Intelligens energia-pozitív családi autót épített egy holland diákcsapat

Olyan intelligens családi autót épített egy holland egyetemi diákokból álló csapat Eindhovenben, amely átlagban több energiát termel, mint amennyit felhasznál – olvasható a phys.org internetes portálon.

Az eindhoveni műszaki egyetem hallgatói által készített négyszemélyes Stella Lux autót napenergia hajtja, valamint egy speciális navigációs-rendszert is fejlesztettek hozzá. A fejlesztőcsapat, amely saját megfogalmazása szerint a jövő autóját szerette volna megalkotni, az aerodinamikus kialakítást könnyű anyagok felhasználásával – mint például az alumínium és a szén – ötvözte.

Ennek eredményeként a Stella Lux szép időjárásban napi 1000 kilométert tud megtenni, ráadásul a megtermelt többletenergiát is képes felhasználni, így segíthet akár bizonyos energiával kapcsolatos társadalmat érintő kérdések kezelésében is.

A hallgatók a konstrukcióval részt vesznek a kétévente megrendezett Bridgestone World Solar Challenge elnevezésű ausztráliai versenyen októberben, a megmérettetésen a napenergia által hajtott autóknak 3 ezer kilométert kell megtenniük. A Stella Lux a családi autók versenyében indul, ahol elsősorban a praktikus, felhasználóbarát tervezésen van a hangsúly, nem pedig a sebességen.

A csapat 2013-ban egyszer már győztesként tért haza a versenyről, most ismét szeretnék elnyerni a legjobb családi autónak járó címet a korábbinál könnyebb, ezért gyorsabb járművükkel.

“A győzelem mellett szeretnénk megmutatni, hogy ez az energia-pozitív családi autó életképes megoldás lehet a jövőben” – mondta el a csapat vezetője, Tom Selten.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.