Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Intelligens energiahálózat
Korábban már írtunk a Windows és a Google fejlesztés alatt álló szoftvereiről, melyek segítségével valós és átlátható képet kaphat mindenki otthona illetve egyes berendezései energiafogyasztásáról.

Intelligens energiahálózat

Korábban már írtunk a Windows és a Google fejlesztés alatt álló szoftvereiről, melyek segítségével valós és átlátható képet kaphat mindenki otthona illetve egyes berendezései energiafogyasztásáról.

Ezek, természetesen egyéni megoldások, egyáltalán nem biztos, hogy egy-egy város életében jelentős változást produkálnak, ehhez komplex megoldások szükségesek.

Ilyen projekthez csatlakozott Amszterdam városa is, intelligens energiahálózat kialakítását tervezik. A rendszer tulajdonképp a hagyományos villamosenegia hálózatának frissítéséből áll, ezáltal létrehozva egy intelligens és hatékonyabb hálózatot.

Az 500 háztartást magában foglaló kísérleti projekt az IBM és a Cisco vezetésével, a holland közszolgáltató Nuon együttműködésével valósul meg. Az érintett otthonokat energiagazdálkodási rendszerekkel, köztük intelligens mérőórákkal és energiamonitorokkal szerelik fel. Az alaptézis, hogy a fogyasztók gyakorlatilag havonta egyszer, a közüzemi számlák megérkezésekor szembesülnek fogyasztásuk mértékével, a mindennapokban kevesen vannak tisztában azzal, hogy berendezéseik használatakor mennyi energiát is használnak fel. Azonban, ha egy jól követhető rendszerrel segítséget kapnak, mindez tudatosul, és ez hatékonyabb energiafelhasználásra ösztönözheti őket.
Előzetes számítások szerint a felszerelt háztartásokban 14%-kal fog csökkeni a szén-dioxid-kibocsátás. A kísérleti program sikere egy lépéssel közelebb viheti a várost célja eléréséhez, miszerint 2025-ig 40%-kal minimalizálja kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

iamsterdam

Az IBM sajtóközleményben nyilatkozott az együttműködésről:
„ A projekt által az IBM és a Cisco célja bemutatni, hogy az intelligens elektromos hálózat drasztikusan csökkentheti az üzemszünetek illetve a meghibásodások gyakoriságát, javítva a rendszer érzékenységét, kezelhetővé teszi a jelenlegi és jövőbeni keresletet, növeli a hatékonyságot és egyszerűsíti a költségkezelést.

Marthin de Beer a Cisco osztályvezetője bízik benne, hogy a több információnak és a hatékonyabb ellenőrzésnek hála a fogyasztók csökkenteni fogják felhasználásukat, költségeiket, s ezáltal, a környezetre gyakorolt hatásaikat is. Az olyan innovatív városok, mint Amszterdam felismerték az intelligens elektromos hálózatokban rejlő lehetőségeket, melyek segítik a gazdasági fejlődést, a városi gazdálkodás és a polgárok életminőségének javítását”.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.