Interaktív forgalomfigyelő indult okostelefonokra

Internetkapcsolattal rendelkező okostelefonokra forgalomfigyelő rendszer indult Magyarországon.

A közlekedési dugók kikerülésére, illetve a gyorsabb útvonalak kiválasztására a felhasználói közösség által automatikusan feltöltött GPS-koordináták és az ezekből számolt menetidő alapján van lehetőség.
A magyar fejlesztésű Jitti (Just In Time Traffic Information) egyelőre iPhone-ra és a Windows Mobile operációs rendszert használó készülékekre érhető el, a felhasználók visszajelzései alapján azonban várható a Jitti Android, Symbian és Blackberry rendszerű telefonokra optimalizált változata is.
A Jitti előnye, hogy az aktuális forgalmi helyzet mindössze 2-3 perces késéssel jeleníthető meg, a későbbi fejlesztésekkel pedig lehetőség lesz a balesetek és a traffipaxok jelölésére is.

Hivatalos eladási adatok szerint Magyarországon mintegy százezren használnak iPhone-t, és ugyanennyien használják a Windows Mobile kompatibilis készülékeket. A Jitti fejlesztői a rendszer ingyenességét úgy kívánják fenntartani, hogy esetleg néhány emelt szintű szolgáltatást próbálnak fizetőssé tenni. A későbbi igények alapján azonban az is elképzelhető, hogy a szoftver üzemeltetési költségeit a felhasználó helyzetéhez igazított hirdetésekkel (LBA) finanszírozzák.

A forgalomfigyelő rendszer az autóval közlekedő Jitti-használók internetes adatcseréjére épül. Az ingyen letölthető szoftver a telefonok műholdas helymeghatározó rendszerét (GPS) használva küldi az internetre a jármű pontos helyzetét, amelynek alapján kiszámolható, hogy a városban merre, milyen sebességgel lehet haladni.
A fejlesztők tapasztalatai szerint Budapest fontosabb útvonalainak lefedéséhez már 500 felhasználó is elegendő, a közösséghez azonban egy hét alatt már több mint ezren csatlakoztak.

Nagy Bálint az alkalmazást fejlesztő Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a rendszer optimális működéséhez olyan adatforgalmi előfizetés szükséges, amellyel lehetőség van a percenként 3 kilobájtos adatforgalomra. Ez egy átlagos felhasználónak havonta legfeljebb 100 megabájtnyi adatforgalmat jelent.
A Jitti elterjedésével tervezik, hogy a www.jitti.hu oldalra látogatók is megtekinthetik, a város különböző pontjaira merre és milyen tempóban lehet eljutni, illetve a negyedórás bontástól kezdve egészen a heti statisztikákig lehet majd lekérdezni, hogy mikor és melyik utcát érdemes elkerülni.

Ajánlott tartalom

Átalakul az okostelefonok ipara és piaca

Átalakítja az okostelefonok iparát és piacát az, hogy egyre hosszabb lesz a készülékek élettartama - állapítja meg elemzésében a Deloitte Global.