Interaktív papírlapok

Nem lenne nagyszerű, ha ránézésre meg tudnánk állapítani, hogy a dobozban álló tej még friss-e vagy sem? A megoldás már érkezik, méghozzá Finnországból.

A finn fizika szakos hallgató, Daniel Torbjork fantasztikus technológiájával nemcsak a romlott ételeket lehetne kiszűrni, de a magazinok lapjait is interaktív tartalommal, videókkal, játékokkal lehetne feltölteni. Nem kell hozzá más, csak Torbjork találmánya, a papírlapokba helyezett elektronikus szenzorok. A romlott ételeken és a magazinokon túl természetesen a technológia más területein is hasznos lehet a szenzoros papír. Extra könnyű információ és energiatároló egységek kialakítása is lehetséges lenne. A papír tulajdonságainak – a rugalmasságnak, a költséghatékonyságnak, és az újrahasznosíthatóságnak- köszönhetően vonzó lehet a tudatos fogyasztók számára.
Sokan szkeptikusan állnak ahhoz, hogy a papír olyan anyagok mellett, mint az üveg, műanyag, és különféle fémek, labdába tud- e rúgni a jelenlegi piaci környezetben. Nagyobb akadályt jelentenek viszont jelenleg Torbjork-nak a papír felületi tulajdonságai. Az érdesség, a lyukacsosság, és a kémiai szennyezettség bizonytalanná teszi az elektronikus szenzorok papírba való elhelyezését.


Szerencsére ez nem keseríti el a kutatót, mivel a technológia felfedezése óta már tudták azt az életben is hasznosítani, például bankjegyek megjelölésénél. Daniel Torbjerk pedig jelenleg a finn Abo Akademi University professzora, Ronald Osterbacka társaságában egy roll-to-roll nyomtatórendszer, és egy alacsony feszültségű organikus, elektromos eszközökhöz csatlakoztatható átalakító fejlesztésébe kezdett. Amerikai papír vállalatok már szemet vetettek a technológiára, hiszen iparáguk az olcsó termékeket kínáló kínai versenytársak mellett elveszni látszik, ám az elektronikus szenzorokkal felélénkíthetnék az üzletet.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.