Rengeteg kérdés érkezik hozzánk Budapest környezetvédelmét illetően: szelektív hulladékgyűjtésről, veszélyes-, és építési hulladékokról, illetve a komposztálásról. Kérdéseimmel ezért Horti Zsófiához fordultam, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sajtószóvivőjéhez, hogy mindenre a legpontosabb és legfrissebb választ tudjuk adni.

Interjú az FKF Zrt.-vel arról, hogy mit és hol lehet leadni!

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk Budapest környezetvédelmét illetően: szelektív hulladékgyűjtésről, veszélyes-, és építési hulladékokról, illetve a komposztálásról. Kérdéseimmel ezért Horti Zsófiához fordultam, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sajtószóvivőjéhez, hogy mindenre a legpontosabb és legfrissebb választ tudjuk adni.

Kezdjük talán a legaktuálisabb kérdéssel, a hulladékká vált karácsonyfák esetével. Mi a teendő a velük, illetve hova kerülnek?
Az ünnepek után 1-2 hónap leforgása alatt 5-600.000 karácsonyfa kerül az utcára hulladékként. Legjobb megoldás, ha a kukaedény mellé, vagy a 250 gyűjtőpont valamelyikén helyezzük el. Innen a hulladékégetőbe kerülnek a fák, ahol az égetés során távhő és elektromos áram lesz belőle. Komposztálása problémás lenne, mert sok a rajtahagyott dísz és szaloncukor, illetve gyantás növényként több időt igényelne a komposztálási folyamat.

Apropó, hogyan állunk a komposztálással és a zöld hulladék begyűjtésével?
Idén, 2010-ben tervezzük, hogy a zöld területek 100%-án elérhető lesz a zöld hulladék begyűjtő járat. A zöld hulladék Pusztazámorra kerül és komposztáljuk. A kész komposzt pedig a hulladéklerakó takaróföldjeként hasznosítjuk. Sajnos, minősített komposztként értékesíteni a bonyolult minősítési rendszer miatt nem éri meg, viszont takaróföldként való alkalmazása kiváltja a “rendes” földet, így ez költséghatékony megoldás a cég számára.

A zöld javak hasznosítása azonban otthon a legjobb megoldás! Jó példa erre a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület II. kerületi komposztprogramja. Erről mi a véleményed?
Az otthoni komposztálás nagymértékben csökkentheti a kukába kerülő szemét mennyiségét, ezért mi is támogatjuk a kezdeményezést! A FKF Zrt. a 2007-es indulásnál is edényzetekkel támogatta az önkormányzatot, így mára a II. kerületben 1400 lakcímen megtalálható a házi komposztláda. A példaértékű program idén Zuglóban kerül bevezetésre, ahol 220 darab különböző méretű edény lesz eljuttatva családi házakhoz, lakóközösségekhez.

S mi a helyzet a szelektív hulladékgyűjtéssel? Terveztek fejlesztést, bővítést az idén?
Jelenleg 900 darab gyűjtőszigetünk van Budapesten, ezt szeretnénk 1000-re bővíteni. Ez azonban egyelőre nem lehetséges, mert a decemberi fővárosi közgyűlésen nem szavazták meg a 4-5%-os hulladékszállítási díjemelést, így jelenleg nem áll rendelkezésre a beruházáshoz szükséges pénz.

A házhoz menő szelektív gyűjtés is költséges szolgáltatás, ez hol tart most?
Házhoz menő gyűjtőjáratunk a VII. kerületben indult 600 lakóházzal. Ez volt a kísérleti projekt, rengeteg gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttünk be. Azóta bevezettük Gazdagréten, a XIII. és az V. kerületben is. Minden esetben szükség van az önkormányzat saját döntésére és segítségére, hogy megkérdezze és felmérje a gyűjtési kedvet az adott házaknál.

Budapesten milyen a gyűjtési kedv, szeretünk szelektálni?
Igen, évről-évre több hulladékot gyűjtünk szelektíven, azonban van még hova fejlődnünk. A műanyag gyűjtőket például naponta ürítjük, olyan gyorsan megtelnek. Sajnos a palackok nagy része nincs összetaposva, ezért elvileg hely még volna a többinek, de gyakorlatilag nem fér bele több. Ezért szeretnénk itt is megkérni mindenkit, hogy “Tapossa laposra!”, mert elég nagy pazarlásnak számít a “levegőt” szállítani! Sok helyre dupla edényzetet helyeztünk ki, a nagy mennyiség miatt. Nagyobb egyéni felelősségre volna szükség, tapossuk össze a palackokat, a kartondobozt tépjük szét, s ne tegyünk a gyűjtősziget mellé hulladékot!
Az állandóan megtelő gyűjtőszigetek azért magukban hordoznak valami jót is (a hulladékon kívül), évről-évre többet gyűjtünk szelektíven, 2009-ben Budapesten ez 22.000 tonnát jelentett!

Mégis van olyan gyűjtősziget, aminek hűlt helyét találjuk. Ennek mi az oka?
Ha a lakosság bejelentést tesz, hogy zavarja őket a gyűjtősziget (nem esztétikus, túl hangos) akkor az önkormányzat áthelyezteti velünk máshova. Ez nekünk is megnehezíti a munkánkat, de nem tudunk mit tenni.

Említetted a szelektív gyűjtő mellé helyezett hulladékot. Ezt én is sokat látom környékünkön…
2009-ben, 700 millió forintba került elszállítani a 95.000 m3 “mellétett” hulladékot.
A zöld területek vonzzák az illegális lerakást. Mivel a belvárosban ezt nehezebb megtenni, onnan kihozzák a külsőbb kerületekbe, Budapest agglomerációjából pedig sok esetben behozzák a szelektív gyűjtők mellé a szemetet. 1 zsák szemét 10-et vonz!

Ajánlott tartalom

Az illegális hulladéklerakók felderítésébe becsatlakoznak a polgárőrök is

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe, a kormány az egész éves országos akcióhoz támogatást nyújt - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Mórahalmon.