Interjú egy német passzívház tervező építésszel

Kapnak-e az építtetők Németországban támogatást, ha passzívházat építenek? Melyek a legkedveltebb gépészeti megoldások a német passzívházaknál? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Dr. Werner Friedl németországi passzívház tervező építésznek.

Mikor tervezte az első passzívházat?

Az első passzívház, amit terveztem, a saját házam volt. A tervezés a 90-es évek végén kezdődött és a ház 2001-ben épült fel. Több különlegesség is van az épületen. Egyrészt a szokatlan forma, másrészt az egyedi szerkezeti megoldások. Annak idején még nem álltak rendelkezésre a speciális építőelemek. Ma már sokkal egyszerűbb passzívházat építeni, sok szerkezeti megoldás megszokott és általános lett már manapság. Az első passzívházamat sok helyen publikálták.

Milyen épületen dolgozik jelenleg?

Természetesen a passzívház témakörben, nagy közösségi épületek, iskolák, óvodák passzívház komponensekkel történő energetikai felújításán, és új épületek tervezésén is. Másik súlypont a munkák között a kiadói, szerzői, illetve előadói tevékenység. Szívesen előadnék Magyarországon is a passzívház témakörében.

Kapnak az építtetők támogatást Németországban, ha passzívházat építenek?

Igen, új építés esetén, lakóegységenként 50.000 Euro összegű hitelt vehetnek fel, 1.71%-os kamat mellett. A program neve: „Energieeffizient Bauen”, a Kfw bank csoporton keresztül vehető fel. Régi épületeknél, amennyiben nagyon jó energetikai érték elérése a cél a felújítás során, 75.000 Euro igényelhető, 1%-os kamat mellett. Ennek a programnak a neve, az „Energiatudatos Felújítás” Program.

Melyik fűtési rendszer a legkedveltebb a passzívház építők körében?

Ez egy nehéz kérdés. Sok múlik az építtetők anyagi helyzetén. A szellőző rendszeren keresztüli fűtés a leggazdaságosabb, de előfordulhat, hogy csökkenhet a lakókomfort érzet. Télen fennáll annak a veszélye, hogy kiszárad a levegő. Nem ejthető egy hiba sem a termikus burkon a kivitelezés során, mert ezt a fűtési rendszert a passzívház kritériumon belül is a legjobb érték elérésével lehet csak megvalósítani. Kisegítő fűtésként jól alkalmazható például egy kis cserépkályha.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.