Ipari és természeti katasztrófák

Egy évtized alatt átlagosan 1500 katasztrofális eseményt történik a világban és ennek következményeként 50 millió ember válik hajléktalanná. A drámai események 95 százaléka mindig valamilyen természeti csapás, a környezet erőinek hatására, elemi csapásként következik be.

Azaz esemény, amely veszélybe sodorja az emberek egészségét, életét, anyagi értékeit és a lakosság alapvető ellátását, valamint veszélyezteti vagy akár el is pusztítja, a természeti környezetet katasztrófának nevezzük. Megkülönböztetünk természeti katasztrófát, ebben az esetben általában nincs szó személyes felelősségről. Illetve ipari katasztrófát, amikor konkrét felelősök vannak. A krízis hatására lezajló testi és lelki történések, valamint a helyzetben tanúsított viselkedés előre nem kiszámíthatóak. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége dr. Góra Zoltán dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgató helyettese szerint személyiség, tapasztalat és tudás függő, hogy ki milyen módon reagál ilyen helyzetekben. Doró Viktória, a Ma és Holnap magazin főszerkesztője elmondta, egy katasztrófa extrém mértékű pszichés terhelést jelent a személyiség számára. A katasztrófahelyzet átélése okozta traumatikus események akár hónapokkal később is éreztethetik hatásukat a mindennapi életre. A poszttraumás stressztől szenvedők újra átélik a traumát, ennek enyhítésére minimum fél év utókezelés szükséges.

Ajánlott tartalom

2030-ra az élőhelyek 30 százalékát, 2050-re pedig a 90 százalékát helyre kell állítani

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.