Iskolafűtés megújuló energiával Nyíregyháza-Sóstóhegyen

Megújuló energia felhasználásán alapuló fűtési rendszert alakítottak ki a Nyíregyházához tartozó Sóstóhegy általános iskolájában; az Európai Unió támogatásával megvalósult mintaberuházást hétfőn avatták fel.

Gerda István, a Nyírtávhő Kft. igazgatója az átadáson elmondta: földgáz helyett faaprítékból készített pellettel fűtik az intézmény kazánját, napkollektorok segítik az iskola melegvíz-ellátást, illetve napelemek biztosítják az elektromos áramot.

Az önkormányzati tulajdonú kft. 34,5 millió forint költségből alakította ki az oktatási intézmény megújuló energiával működtetett rendszerét, s ahhoz pályázat alapján 14 millió forint támogatást kapott az uniós fejlesztési alapból.

Tóth Illés, a társaság műszaki igazgatója közölte: a hőtermelés átalakításával egyidejűleg korszerűsítették a kazánház szabályozó rendszerét, termosztatikus szelepekkel látták el a radiátorokat, így mód nyílik a helyiségenkénti igényeknek megfelelő fűtöttség biztosítására, a használaton kívüli termek szükségtelen hőfelhasználásának megakadályozására.

Az iskola az új rendszerrel energiaköltségének tanévenként a 25 százalékát takarítja meg, több, mint kétmillió forintot spórolhat a pelletfűtésű kazánnal, szelepes radiátorokkal, a napkollektorok és napelemek működtetésével.

A sóstóhegyi mintaberuházás tapasztalatai alapján – folytatta Tóth Illés – további 4-5 nyíregyházi oktatási intézményben szeretnék kialakítani a megújuló energián alapuló fűtést. Az újabb beruházások megvalósítására is pályáznak, s külön örvendetesnek tartják, hogy a megváltoztatott uniós kiírások szerint ezentúl már 60 százalékos mértékű forrást nyerhetnek el a fejlesztésekhez.

Giba Tamás Nyíregyháza alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy nem véletlenül Sóstóhegy lett a helyszíne a mintaberuházásnak. Ebben a városrészben ugyanis jelentős a családi házak száma és szeretnék, ha a magánlakások közül is egyre több áttérne a megújuló energia használatára.

Megemlítette továbbá, hogy a távfűtéses iskoláknál is törekszik a nyíregyházi önkormányzat arra, hogy csökkentse a hőfelhasználást. Ennek érdekében korszerűsítik, szabályozhatóvá teszik a fűtésrendszereket, illetve szigetelik az épületeket, s ajtókat, ablakokat is cserélnek. A helyhatóság éppen a közelmúltban döntött hét oktatási intézmény mintegy 300 milliós felújításáról, amelyhez – a pályázati forrásokhoz – 140 millió forint saját erőt biztosítanak.

Ajánlott tartalom

ENSZ-közgyűlés – Guterres: akadályozzák a fejlődést a geopolitikai feszültségek

Nagyobb erőfeszítéseket sürgetett a globális kihívások kezelésében a nemzetközi közösségtől António Guterres ENSZ-főtitkár kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának megnyitóján, azt hangoztatva, hogy a geopolitikai feszültségek akadályozzák a fejlődést.