Iskolafűtés megújuló energiával Nyíregyháza-Sóstóhegyen

Megújuló energia felhasználásán alapuló fűtési rendszert alakítottak ki a Nyíregyházához tartozó Sóstóhegy általános iskolájában; az Európai Unió támogatásával megvalósult mintaberuházást hétfőn avatták fel.

Gerda István, a Nyírtávhő Kft. igazgatója az átadáson elmondta: földgáz helyett faaprítékból készített pellettel fűtik az intézmény kazánját, napkollektorok segítik az iskola melegvíz-ellátást, illetve napelemek biztosítják az elektromos áramot.

Az önkormányzati tulajdonú kft. 34,5 millió forint költségből alakította ki az oktatási intézmény megújuló energiával működtetett rendszerét, s ahhoz pályázat alapján 14 millió forint támogatást kapott az uniós fejlesztési alapból.

Tóth Illés, a társaság műszaki igazgatója közölte: a hőtermelés átalakításával egyidejűleg korszerűsítették a kazánház szabályozó rendszerét, termosztatikus szelepekkel látták el a radiátorokat, így mód nyílik a helyiségenkénti igényeknek megfelelő fűtöttség biztosítására, a használaton kívüli termek szükségtelen hőfelhasználásának megakadályozására.

Az iskola az új rendszerrel energiaköltségének tanévenként a 25 százalékát takarítja meg, több, mint kétmillió forintot spórolhat a pelletfűtésű kazánnal, szelepes radiátorokkal, a napkollektorok és napelemek működtetésével.

A sóstóhegyi mintaberuházás tapasztalatai alapján – folytatta Tóth Illés – további 4-5 nyíregyházi oktatási intézményben szeretnék kialakítani a megújuló energián alapuló fűtést. Az újabb beruházások megvalósítására is pályáznak, s külön örvendetesnek tartják, hogy a megváltoztatott uniós kiírások szerint ezentúl már 60 százalékos mértékű forrást nyerhetnek el a fejlesztésekhez.

Giba Tamás Nyíregyháza alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy nem véletlenül Sóstóhegy lett a helyszíne a mintaberuházásnak. Ebben a városrészben ugyanis jelentős a családi házak száma és szeretnék, ha a magánlakások közül is egyre több áttérne a megújuló energia használatára.

Megemlítette továbbá, hogy a távfűtéses iskoláknál is törekszik a nyíregyházi önkormányzat arra, hogy csökkentse a hőfelhasználást. Ennek érdekében korszerűsítik, szabályozhatóvá teszik a fűtésrendszereket, illetve szigetelik az épületeket, s ajtókat, ablakokat is cserélnek. A helyhatóság éppen a közelmúltban döntött hét oktatási intézmény mintegy 300 milliós felújításáról, amelyhez – a pályázati forrásokhoz – 140 millió forint saját erőt biztosítanak.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság továbbra is gáztakarékosságot javasol az uniós tagállamoknak

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.