Ismét ömlik az olaj

Olaj szivárog az óceánba egy mélytengeri olajlelőhelyen Brazília partjainál – ismerte el a környéken fúrásokat végző amerikai olajcég.

A helyi hatóságok szerint egy félresikerült olajfúrás miatt több száz hordó olaj jut a tengerbe naponta. A cég 18 hajóval próbálja megakadályozni az olajszivárgást. Naponta 200-330 hordó olaj szivárog a tengerbe Brazília partjainál, ahol egy 163 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki, miután egy amerikai cég vélhetően elrontott egy mélytengeri olajfúrást. A Chevron olajvállalat helyi idő szerint hétfőn elismerte, hogy a Rio de Janeiro szövetségi állam partjaihoz közeli Frade olajmezőn észlelt olajszivárgás valószínűleg kapcsolatba hozható egyik kutatófúrásával.
Ezt megelőzően a brazil olajipari hivatal közölte, hogy valószínűleg a kísérleti olajfúrás következtében fokozódott a nyomás az olajkút környékén, ami szivárgáshoz vezetett egy tengerfenéki hasadékból, 1184 méter mélyen. A hatóság hangsúlyozta, hogy ezért a Chevront terheli a felelősség, tekintettel arra, hogy az amerikai vállalat termel olajat a Frade olajmezőn. A Chevron közölte, hogy megpróbálja lezárni a mélytengeri kutat. Jelenleg 18 hajóval végzik a kárelhárítást a térségben, az olajfolt egyelőre délkeleti irányba távolodik Brazília partjaitól. Tavaly a világ legnagyobb olajszennyezését okozta egy mélytengeri olajfúró torony a Mexikói-öbölben, amely felrobbant és elsüllyedt. A BP fúrótornyának katasztrófája hatalmas károkat okozott a tengeri élővilágban.

Ajánlott tartalom

Ki és mire igényelheti az otthonfelújítási támogatást az államtól?

Már több mint húszezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, amelyet több mint 10 500 család már meg is kapott, a folyósított támogatások összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.