Ismét a legzöldebb egyetemek közé került az SZTE

2021-hez képest 12 helyet előre lépve világviszonylatban a 73. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a fenntarthatósági szempontok alapján készült UI GreenMetric rangsorban – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest – akkor 35 országból töltötték ki a kérdőívet – idén már 85 ország 1050 egyeteme válaszolt a rangsorkészítők megkeresésére. A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás és kutatás. Ezek közül a legnagyobb – 21 százalékos – súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb – 10 százalékos – jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE eredményei a rangsor szinte minden részterületén javultak az előző évhez képest, az elhelyezkedés és infrastruktúra kategóriában pedig a legjobb magyar intézményként végzett a Tisza-parti egyetem.

A UI GreenMetric rangsor szakértőivel és a nemzetközi hálózat tagintézményeivel intenzív kapcsolatokat ápol a szegedi egyetem. Az SZTE hat külföldi intézménnyel közösen online fenntarthatósági kurzust dolgozott ki. A UI GreenMetric Online Course on Sustainability a 2021/22-es tanévben indult először, a sikert követően pedig a 2022/2023-as tanév őszi félévében újra meghirdette az egyetem, ezzel is erősítve a nemzetközi együttműködést, a jó gyakorlatok megosztását, a társadalmi felelősségvállalást és szemléletformálást. 

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.