Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Ismét homokvihar tombolt Pekingben

Ismét homokvihar tombolt Pekingben

Ismét homokvihar tombolt Kínában: a Mongólia felől érkező por- és homokfelhők beterítették a fővárost, Pekinget, a helyi lakók védőmaszkokkal és sálkendőkkel védekeztek a mindenhova behatoló sárga löszpor ellen.

Két nappal korábban az idei év legerősebb homokvihara söpört végig a pekingi utcákon, és hétfő reggel ismét finom homokszemcséket és port hordozó szélvihar támadt a fővárosra. A kihalt utcákat sárgás homokréteg terítette be, sivatagias hangulatot kölcsönözve Pekingnek. A nappali időszakban is szürkületszerű fényviszonyok uralkodnak a fővárosban, az orvosok szerint emiatt sokan levertségre és aluszékonyságra panaszkodnak.
Aki tehette, a meteorológiai szolgálat felhívására nem hagyta el otthonát, a löszpor ugyanis légzőszervi problémákat, köhögést okozhat, az asztmás betegeknél pedig rohamot válthat ki. A meteorológiai szolgálat arra kérte az érintett térség lakóit, hogy a szabadba csupán védőmaszkkal vagy száj és orr köré tekert kendővel menjenek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy óvni kell a finom por káros hatásától az érzékeny műszereket és elektronikai eszközöket is.
A homokvihar hétfőn a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia autonóm területen, illetve Sanhszi (Shanxi) és Hopej (Hebei) tartományon is végigsöpört. A meteorológiai szolgálat szerint az ítéletidő hétfő estére csillapodik.
Az urbanizáció, az aszály és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területek válnak sivatagossá: ezek immár az ország területének egyharmadát foglalják el. A megváltozott körülmények hatására gyakoribbá váltak a homokviharok: a Kínai Tudományos Akadémia becslése szerint az elmúlt ötven évben számuk meghatszorozódott. S bár az elmúlt években az ázsiai ország nyugati és északi részén több ezer hektáron telepítettek növényzetet a sivatag előretörésének lefékezésére, szakértők szerint a sikerhez évtizedekre lesz szükség.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.