Ismét jaguárkölyök született a Szegedi Vadasparkban

Ismét jaguárkölyök (Panthera onca) született a Szegedi Vadasparkban, a fekete csöppséget anyja társaságában már az állatkert látogatói is megfigyelhetik.

Veprik Róbert igazgató az MTI-nek elmondta, hogy nagyon aggódtak a március 19-én világra született kölyök miatt, hiszen a fiatal nőstény, Kiara a tavaly világra hozott kicsinyét nem nevelte, ezért azt az állatkert munkatársainak kellett gondjaikba venniük azóta a Győri Állatkertbe került hímet. Idén azonban Kiara gondos anyának bizonyult, óvta és nevelte az ismét apja színét öröklő fekete kölykét. Miután a nagymacskák a szülést követően nagyon érzékenyek a zavarásra, a lehető legnagyobb nyugalmat biztosították a számára, megszokott gondozói is igyekeztek a legkevesebb időt tölteni a házban az első napokban. Rövidesen kiderült, hogy nincs ok az aggodalomra: a kicsi nőstény gyorsan és szépen fejlődött. Az apaállatot azonban egyelőre elkülönítik, hiszen a természetben magányosan élő jaguárok esetében a hímek veszélyesek lehetnek a fiatalokra.

 

A Szegedi Vadaspark jaguárkifutója 2007-ben épült. Az akkor egyéves nőstény a hallei állatkertből, a nyolc hónapos hím pedig Nyíregyházáról érkezett Szegedre. A jaguár az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje, az Egyesült Államok déli területétől egészen Argentína és Brazília északi részéig őshonos. Elsősorban a folyók, tavak környékén, mocsarakban és esőerdőkben fordul elő, de megfigyeltek jaguárokat a hegyvidékeken, 3800 méteres magasságban is. A tigrishez hasonlóan kedveli a vizet, kiválóan úszik, de ha veszélyt érez vagy vadászik, ügyesen mászik fára is. Testhossza 150-180 centiméter, farka 70-90 centis, átlagos tömege 100 kilogramm körüli. A nőstények általában 20 százalékkal kisebbek, mint a hímek. Két színváltozata létezik: az egyik típus sárgás-vörösesbarna bundáját sötét foltok tarkítják, a másik variáns fekete, közelről azonban ezen is megfigyelhető a mintázat. Szegeden egy foltos nőstényt és egy fekete hímet nevelnek.

 
A jaguár nősténye száznapos terhességet követően hozza világra 700-900 grammos kicsinyét. A fejletlen újszülött teljesen anyjára van utalva, szeme is csak néhány naposan nyílik ki. A nőstény kölykét 5-6 hónapos koráig szoptatja, ekkor kezdenek el közösen vadászni. A fiatal egyedek kétéves korukig anyukkal maradnak. A hímek három-négy évesen, a nőstények egy esztendővel korábban érik el az ivarérettséget. Főként hajnalban és szürkületkor aktívak, a szaporodási időszakon kívül magányosan élnek. A jaguár vadászterülete 25-50 négyzetkilométer, zsákmányállatai között előfordulnak a szarvasfélék, a tapírok, pekarik, kajmánok, de nem veti meg a békákat, halakat, teknősöket sem.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.