Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint az elutasítások oka az volt, hogy a kiíró feltételezte, az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik, ami kizáró oknak minősült. A bejelentés azután történt, hogy a Portfolio-hoz is eljutott olyan visszajelzések érkeztek, melyek szerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek pályázatait sorra utasítják el a Napenergia Plusz Programban. Ez ellentétben állt a kiírásban foglaltakkal, hiszen az adószámmal rendelkezés nem minősült vállalkozói tevékenységnek, és az SZJA-törvény hatálya alá tartozott, írja a portfolio.hu. Az NFFKÜ Zrt. részletesen ismertette azokat a feltételeket, amelyeknek a pályázóknak meg kell felelniük a támogatás elnyeréséhez. Ezek között szerepel, hogy az ingatlan nem szolgálhat sem jogi, sem természetes személynek semmilyen gazdasági tevékenységhez. Emellett a pályázóknak hozzá kell járulniuk a Támogató helyszíni ellenőrzéséhez, és haladéktalanul értesíteniük kell a változásokról. A közlemény szerint a Támogató fenntartja magának a jogot arra, hogy további alátámasztást kérjen a nyilatkozatokhoz, és a még elbírálás alatt álló pályázatok esetében hiánypótlást kérjen.

Ez lehetővé teszi például szobakiadásból vagy falusi szálláshelykiadásból származó kiegészítő jövedelem esetén is a kifogások benyújtását, így a pályázat újra elbírálásra kerülhet. A közlemény hangsúlyozza, hogy a pályázóknak hitelt érdemlően kell igazolniuk, hogy az ingatlanra kizárólag nem gazdasági célból kívánják igénybe venni a támogatást. Ennek érdekében a Támogató egységes nyilatkozatmintát tesz közzé honlapján, amelyet hiánypótlás vagy kifogás keretében lehet benyújtani.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.