Ismét megvizsgálja az EU, hogy megemelje-e kibocsátás-csökkentési vállalását

Ismét megvizsgálja az Európai Unió, hogy 20-ról kötelező érvénnyel 30 százalékra emelje-e vállalását a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére a következő évtized végére.

A küzdelemben élen járni akaró unió – a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítések keretében –  korábban már vállalta, hogy a kibocsátást az 1990-es szinthez képest 2020-ra 20 százalékkal mérsékli. Azt is bejelentette, hogy vállalását 30 százalékra emeli, ha más nemzetközi szereplők is kellően ambiciózus célokat tűznek maguk elé.
Jóllehet az EU tavaly év végén – a koppenhágai nemzetközi klíma-csúcsértekezlet előtt már fontolóra vette az emelést, végül nem döntött arról, mert a partnerek nem mutatkoztak kellően konstruktívnak.
Most azonban a tagországok környezetvédelmi miniszterei úgy döntöttek, tekintettel a közelmúlt kedvező fejleményeire, ismét érdemes megvizsgálni, megértek-e az emelés feltételei.

A hétfői brüsszeli találkozón – késő esti helyszíni közlések szerint – a miniszterek az Európai Bizottságra bízták ennek a vizsgálatnak az elvégzését.
Az uniós találkozó vendége volt Juan Rafael Elvira Quesada mexikói környezetvédelmi miniszter, akinek országa ez év végén lesz házigazdája egy miniszteri szintű világtalálkozónak ugyanerről a témáról. Ő azt hangoztatta, hogy a koppenhágai találkozó vártnál kevésbé sikeres kimenetele ellenére a cancúni értekezleten számos részkérdésben komoly előrelépést – jogilag kötelező megállapodást – remélnek elérni.
Az uniós miniszterek sürgették azt is, hogy mielőbb tegyék hozzáférhető azt az évi 7,5 milliárd eurónyi hozzájárulást, amelyet a fejlett országok a fejlődők klímavédelmi erőfeszítéseinek támogatására szánnak a következő három évben, mintegy gyorssegélyként. Az EU évi 2,4 milliárd euróval járul hozzá ehhez az alaphoz.
Megerősítették a hivatalos találkozón a miniszterek azt is, hogy az EU-nak kiemelt célkitűzése marad a természet sokféleségének megőrzése. Mint Janez Potocnik környezetvédelmi biztos elismerte, megállapították, hogy egyelőre nem sikerült elérni a remélt eredményeket a sokféleség csökkenésének enyhítésében. Hozzátette, új céldátumként 2020-at tűzték ki a csökkenés megállítására.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit