Ismét megvizsgálja az EU, hogy megemelje-e kibocsátás-csökkentési vállalását

Ismét megvizsgálja az Európai Unió, hogy 20-ról kötelező érvénnyel 30 százalékra emelje-e vállalását a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére a következő évtized végére.

A küzdelemben élen járni akaró unió – a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítések keretében –  korábban már vállalta, hogy a kibocsátást az 1990-es szinthez képest 2020-ra 20 százalékkal mérsékli. Azt is bejelentette, hogy vállalását 30 százalékra emeli, ha más nemzetközi szereplők is kellően ambiciózus célokat tűznek maguk elé.
Jóllehet az EU tavaly év végén – a koppenhágai nemzetközi klíma-csúcsértekezlet előtt már fontolóra vette az emelést, végül nem döntött arról, mert a partnerek nem mutatkoztak kellően konstruktívnak.
Most azonban a tagországok környezetvédelmi miniszterei úgy döntöttek, tekintettel a közelmúlt kedvező fejleményeire, ismét érdemes megvizsgálni, megértek-e az emelés feltételei.

A hétfői brüsszeli találkozón – késő esti helyszíni közlések szerint – a miniszterek az Európai Bizottságra bízták ennek a vizsgálatnak az elvégzését.
Az uniós találkozó vendége volt Juan Rafael Elvira Quesada mexikói környezetvédelmi miniszter, akinek országa ez év végén lesz házigazdája egy miniszteri szintű világtalálkozónak ugyanerről a témáról. Ő azt hangoztatta, hogy a koppenhágai találkozó vártnál kevésbé sikeres kimenetele ellenére a cancúni értekezleten számos részkérdésben komoly előrelépést – jogilag kötelező megállapodást – remélnek elérni.
Az uniós miniszterek sürgették azt is, hogy mielőbb tegyék hozzáférhető azt az évi 7,5 milliárd eurónyi hozzájárulást, amelyet a fejlett országok a fejlődők klímavédelmi erőfeszítéseinek támogatására szánnak a következő három évben, mintegy gyorssegélyként. Az EU évi 2,4 milliárd euróval járul hozzá ehhez az alaphoz.
Megerősítették a hivatalos találkozón a miniszterek azt is, hogy az EU-nak kiemelt célkitűzése marad a természet sokféleségének megőrzése. Mint Janez Potocnik környezetvédelmi biztos elismerte, megállapították, hogy egyelőre nem sikerült elérni a remélt eredményeket a sokféleség csökkenésének enyhítésében. Hozzátette, új céldátumként 2020-at tűzték ki a csökkenés megállítására.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.