Ismét napelemek a Fehér Házon

Több évtized után ismét napelemeket helyeznek el a washingtoni Fehér Ház tetején, megerősítve Barack Obama elnöknek a megújuló energia melletti elkötelezettségét.

Az első napelemeket 1979-ben Jimmy Carter szereltette fel az amerikai elnöki hivatal tetejére és 1986-ban Ronald Reagan távolíttatta el őket onnan. A mostani átalakítást a Fehér Ház általános energiafelhasználási hatékonyságának javításával indokolták. A tervezett munkálatokat 2010 októberében Steven Chu akkori energiaügyi miniszter és Nancy Shuttley, az elnöki hivatal környezetminőségi tanácsának elnöke jelentette be. A közbeszerzési versenykiírás keretében 20-50 napelempanelt kívántak beszerezni.

A Fehér Ház a The Washington Post mostani érdeklődésére nem közölte sem a gyártó nevét, sem a projekt költségét. Mindössze annyit hozott a lap tudomására, hogy a panelek amerikai gyártmányúak, és azok ára várhatóan nyolc év alatt megtérül. Az átalakítás magában foglalja az épületgépészeti elemek korszerűsítését és a szabályozható fordulatszámú ventilátorok felszerelését is.

A fehér házi napelemek története a Carter által felszereltetett 32 vízmelegítő panel 1986-ban történt eltávolításával nem szakadt meg, 2003-ban ugyanis George W. Bush elnök napkollektoros berendezést helyeztetett el az egyik karbantartó épület tetején, amely az elnöki hivatal úszómedencéjét fűti.

Carter 1979-ben még csak találgatta, hogy a fehér házi napelemes berendezés vajon csak egy érdekes kísérlet, végeredményben egy múzeumi kiállítási tárgy lesz-e, avagy “csak egy kis része az amerikaiak egyik legnagyobb és legizgalmasabb kalandjának”.

A Reagan elnök által leszereltetett panelek döntő többsége a Maine állambeli Unity College-ben kötött ki, de jutott belőlük Carter atlantai elnöki könyvtárába és a Smithsonian Intézet Amerikai Történeti Múzeumába is. Az első fehér házi napelemekről svájci alkotók dokumentumfilmet is készítettek.

Carter elnöksége óta a napelemek ára 97 százalékkal csökkent, a napenergia-ipar 120 ezer embernek ad munkát, és annyi áramot generál, amely több mint 1,3 millió amerikai háztartás ellátásához elegendő.

A lap emlékeztet, hogy az Obama-kormány számos intézkedést hozott az energiafelhasználás hatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelésére. Egyebek között megduplázódott a szövetségi szervek által használt hibrid személygépkocsik és teherautók száma, 7 százalékkal nőtt a megújuló energiák kormányzati hasznosítása és 15 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit