2011. október 19-20-án harmadik alkalommal került megrendezésre a CEP Clean Energy & Passive House Expo nemzetközi kiállítás és konferencia az energiahatékony és intelligens épületekről a Material Event Centerben.

Ismét sikerrel zárult a Passzívház Expo

2011. október 19-20-án harmadik alkalommal került megrendezésre a CEP Clean Energy & Passive House Expo nemzetközi kiállítás és konferencia az energiahatékony és intelligens épületekről a Material Event Centerben.

A rendezvény a megszokott módon, magas színvonalú konferenciákkal egy időben vonultatta fel a szakma kiemelkedő cégeit és azok termékeit, szolgáltatásait. A termékek és bemutatott jövőbemutató megoldások széles palettájával a CEP® EXPO megerősítette a szerepét, mint vezető szakmai kiállítás az energiahatékony építkezés és felújítás területén. A CEP® Expo kiállításon 1200 m2-en 51 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az 1120 látogató előtt. A kiállítással párhuzamosan megrendezett szakmai konferenciákon 420 hallgató vett részt. A számok is azt bizonyítják, , hogy a rendezvény sikere és az érdeklődés a bemutatott témák iránt töretlen, sikerült megismételni a tavalyi eredményeket, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben és az építőipar válsága közepette komoly eredmény .
A CEP® kiállítói tematikája egy széles skálát fedett le. A kiállítók között jelen voltak cégek többek között a légtechnika, a speciális nyílászárók, az épületautomatizáció, a különleges szigeteléstechnikák, a hőszivattyú, a termográfia, az  újszerű környezetbarát építőanyagok stb. területéről is. A részletes kiállítói listát megtalálják honlapunkon.

 
A kiállítással egy időben öt a mérnöki és építész kamarák által is akkreditált konferencia került megrendezésre, ahol az érdeklődők több mint 70 előadást hallgathattak meg a piac aktuális trendjeiről, a megvalósítás lépéseiről és már lezajlott projektekről. Ezek közül kiemelt érdeklődés kísérte az “Interaktív Szakmai Vitafórum” és a “Műemlékvédelem alatt álló épületek energiahatékony felújítása” konferenciákat. Az október 19-én megtartott Vitafórum arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy  melyek a szakmák nézetei, nehézségei és a problémák összehangolására, valóságos megoldások közös keresésére és az együttgondolkodásra fókuszált. Ma még sajnos az a gyakorlat, hogy az építész nem egyeztet az épületgépésszel, a szakmák nem veszik figyelembe az új és hatékony építési termékek megjelenését, ragaszkodnak a szokásos gyakorlathoz. Az épületgépészek nagy része figyelmen kívül hagyja az energiahatékonyság növelésének épületszerkezeti lehetőségeit, pedig már a tervezés szakaszában szükséges lenne megteremteni az energiahatékonyság növelésére alkalmas feltételeket..

 
A konferencián előadást tartott Bencsik János, az NFM klíma- és energiaügyért felelos államtitkára, a CEP® fővédnöke is, aki a Kormányzat szakpolitikai álláspontját képviselve beszámolt a jövőbeni energiahatékonysági tervekről, pályázatokról, a végrehajtott és folyamatban lévő, illetve tervezett intézkedésekről. Az államtitkár úr összefoglalójában elmondta, hogy az Új Széchenyi Tervben hazai és uniós forrásokból a kormányváltás óta több mint 54 milliárd forintot ítéltek meg energiahatékonysági fejlesztésekre és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére. Ez a támogatás összesen 93 milliárd forint megrendelést generál a piacon. További több mint 23 milliárd forintot tett elérhetové a Kormány az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszerben, 45 milliárdos megrendeléssel látva el az építésgazdaságot.

 
Az október 20-án megrendezett műemlékvédelemmel foglalkozó szakmai konferencia a műemlékvédelem alatt álló épületek szakszerű és energiahatékony felújítására és a novemberben meghirdetésre kerülő templom felújítási pályázatra fókuszált. A konferencián bemutatásra kerültek mindazok a sikeres projektek, amelyek bebizonyították, hogyan lehet a zöld energiát, a környezettudatos építkezést a műemlékvédelemben is alkalmazni. A konferencia tematikájában szerepelt többek között a műemlék épületek energetikai szabályozása, az egyházi műemlék épületek felújítása, az EU-előírások valamint a gyakorlati tapasztalatok, finanszírozási lehetőségek, támogatások és pályázatok kérdései is. A két konferencia mellett az érdeklődők részt vehettek a Magyar Árnyékoló- és Redőnygyártók Egyesületének szakmai konferenciáján és konzultációján, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Tagozatának szakmai továbbképzésén, valamint egy ún.  Szakmai Nap-on.  A következő CEP® Clean Energy és Passive House Expo 2012. október 17-18-án kerül megrendezésre Budapesten. További információkat olvashat a rendezvényről a www.cep-expo.hu honlapon.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.