Ismét szmogriadó Budapesten

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-vel.

A közlemény szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye február 9-én a főváros tizenegy, február 10-én pedig tíz mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester további intézkedésig elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, és ezzel egyidejűleg megszűntette a szmogriadó szerdán hajnalban elrendelt tájékoztatási fokozatát. A www.budapest.hu portálon is olvasható határozatában a főpolgármester február 12., azaz vasárnap reggel 6 órától elrendelte a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott rendszámtáblájú gépjárművek közlekedésének tilalmát. E forgalomkorlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart. Az intézkedés betartását a rendőrség ellenőrzi, és az intézkedés megszegőivel szemben helyszíni bírságot szabhat ki. A főpolgármester a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében felkéri a lakosságot, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. A polgármester kéri a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelésű fűtési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát). Ugyancsak kéri, hogy a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

A közlemény ismerteti, hogy a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz vasárnap reggel 6 órától érvényesek. Ezek a korlátozó intézkedések csak akkor nem lépnek életbe, ha a szombati eredmények alapján – egy jelentős javulás eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása, ami csak a szombati eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján derül ki. A rendelkezés nem terjed ki az M0-ás elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A Főpolgármesteri Hivatal azt tanácsolja, hogy a veszélyeztetett lakosságcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. Az érintett útszakaszok narancssárga és piros színnel jelölve megtalálhatók a következő címen: http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm  A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu), valamint a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is láthatók (http://twitter.com/budapestfovaros). A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.