Ismét szmogriadó van Várpalotán, a riasztási fokozatot Talabér Márta polgármester azután rendelte el, hogy a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket - közölte az önkormányzat hétfőn a honlapján.

Ismét szmogriadó van Várpalotán

Ismét szmogriadó van Várpalotán, a riasztási fokozatot Talabér Márta polgármester azután rendelte el, hogy a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket – közölte az önkormányzat hétfőn a honlapján.

A lakosságot arra kérik, hogy mérsékeljék a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű járművek használatát, és lehetőség szerint a saját gépjármű helyett a közösségi közlekedést használják. A polgármester a légszennyezettség további romlásának megelőzésére kéri, hogy Várpalota egész területén mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.
Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy illetékességi területükön erősen szennyezett a levegő Veszprémben és Székesfehérváron, de további intézkedésre a légszennyezettség miatt várhatóan csak Várpalotán lesz szükség. Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban jelentős javulásra nem lehet számítani.

Az önkormányzat közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlaga január 29-én légköbméterenként 102,7 mikrogramm, 30-án pedig 108,9 mikrogramm volt, ami a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) meghaladta. Várpalotán ezt megelőzően január 6-9., illetve december 22-26. között volt olyan magas a szálló por koncentrációja, hogy az meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.