Ismét szmogriadó

Ám ezúttal Rómában. Páros-páratlan rendszám szerint közlekednek a gépjárművek ma és holnap Rómában, miközben Milánóban már a forgalomkorlátozásban sem hisznek.

Róma szmogban fuldokol – állapította meg a Legambiente környezetvédelmi szervezet, miután az olasz fővárosban hat egymás utáni nap kritikus légszennyezettségi értéket mértek. December elsején a páratlan rendszámú autók nem közlekedhetnek 9-13 és 16-21 óra között, holnap a páros rendszámúak. Az autóstop a Rómát övező vasútvonalon belüli, úgynevezett zöld sávra vonatkozik. Csütörtökön és pénteken csak az Euro3 motorkerékpárok, az Euro5, a gázüzemű, az elektromos és a hibrid gépkocsik közlekedhetnek. Az előírásokat megsértők 155 eurós bírságot kockáztatnak. Ez az első alkalom, hogy Gianni Alemanno, Róma három és fél éve megválasztott főpolgármestere igent mondott a rendszám szerinti közlekedésre, amelyet eddig “haszontalannak és a rómaiak gyötrésének” nevezett.

 

November 20-án is gyalogos vasárnapot rendeztek Rómában, s jövő tavaszig további négyet tartanak. A fogyasztóvédők azt követelik, hogy forgalom-korlátozáskor ingyenes legyen a tömegközlekedés. “Semmi értelme a városközpont lezárásának, a rendszám szerinti korlátozás pedig népszerűtlen döntés ” – hangoztatta Guido Podesta, Milánó megye elnöke. Az északolasz városban és a környező 134 településen november 30.-december 6. között az Euro3 dízelüzemű gépjárművek közlekedését korlátozzák (ez 185 ezer járművet érint) és egy fokkal csökkentik a lakások és hivatalok fűtési hőmérsékletét. Milánó tehetetlen a szmoggal szemben: naponta másfél millióan utaznak tömegközlekedési eszközzel és fél millióan hajtanak be gépkocsival a városba – írták a milánói napilapok. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európa harminc legszennyezettebb levegőjű városa közül 17 olasz.

Ajánlott tartalom

Áder János online követte a Dubajban rendezett klímacsúcs találkozót

Elengedhetetlen a megváltozott klímához és hidrológiai viszonyokhoz való alkalmazkodás - hangoztatta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi köztársasági elnök az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye részes államainak csúcstalálkozójához (COP 28) kapcsolódó Víz és Klímaügyi Vezetők tanácskozásán, pénteken.