Ismét útra indul a napelemes repülő

Készen áll világ körüli útjának folytatására a Solar Impulse 2, a kizárólag napelemekkel működő svájci repülőgép.

A napelemes repülőgép 2015. március 9-én kezdte meg világkörüli útját Abu Dzabiban, és 18 ezer kilométert tett meg. A kínai Nankingból közvetlenül akart Hawaiira repülni, ám a rossz időjárási feltételek miatt kénytelen volt leszállni a japán Nagojában, ahol majdnem egy hónapig vesztegelt a jó időre várva. Hawaii-on is kénytelen volt megszakítani világ körüli útját, mivel a Csendes-óceán átrepülése során megsérültek a napelemei.

Az elmúlt hetekben a repülőgéppel 13 tesztutat hajtottak végre, hogy ellenőrizzék a hűtőrendszert. Kilenchavi kényszerszünet után Bertrand Piccard és André Borschberg pilóták bejelentették, hogy felszállásra készek, és péntektől várják a megfelelő időjárási körülményeket, hogy továbbrepüljenek Észak-Amerikába. Hawaii-ról több úti cél felé indulhat a Solar Impulse 2, vagy az arizonai Phoenixbe, vagy San Franciscóba, Los Angelesbe, esetleg a kanadai Vancouverbe. Bármelyik állomást válasszák, onnan a keleti part felé repülnek majd, hogy később átkeljenek az Atlanti-óceánon.

A 2,3 tonnás, 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgép felszínét 17 ezer napelem borítja, sebessége elérheti az óránkénti 140 kilométert. Elvileg megszakítás nélkül képes repülni, mert a nappal gyűjtött energia elég az éjszakai repülésre is. A különleges járművet felváltva vezeti André Borschberg és Bertrand Piccard.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.