Ismét vulkánkitörés, ez is hatással lesz ránk?

Kitört a Lokon-hegy vulkánja az indonéziai Celebesz (Sulawesi) sziget északi részén helyi idő szerint péntekre virradóra, forró lávát lövellve és füstoszlopot eregetve mintegy másfél kilométer magasba.

A Lokon Indonézia 129 működő vulkánjának egyike. A tűzhányó legutóbb csaknem húsz éve, 1991 októberében lépett működésbe, akkor 11 ezer embert kellett kitelepíteni a körzetből. Az újabb vulkánkitörés pánikot keltett a közeli falvak lakossága körében. Eddig egy áldozatról érkezett jelentés: egy 56 éves nő szívrohamot kapott, és meghalt. A szállítási minisztérium figyelmeztette a repülőgépeket, hogy kerüljék el a tűzhányóhoz közeli útvonalakat. A vulkán termékeny hegyoldalában élők közül már több mint hatezer embert telepítettek ki s helyeztek el iskolákban, templomokban és más ideiglenes szállásokon. Az evakuálásban a katonaság és a rendőrség segédkezik. Hatósági közlés szerint még 27 ezer, a kráter körüli 3,5 kilométer sugarú körben élő embert telepítenek ki.

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.