Iszapömlés – A japán Gifu megye 420 ezer védőmaszkot adományozott

Ito Tecuo, Japán budapesti nagykövete 420 ezer védőmaszkot adott át Habsburg Györgynek, a Magyar Vöröskereszt elnökének és Kovács Norbertnek, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökének kedden a veszprémi megyeházán.

Az egyszer használatos, legmodernebb maszkokat, amelyek a por 99 százalékát kiszűrik, Japán Gifu prefektúrájának (megyéjének) Japán-Magyar Baráti Társasága és az ottani Lions Club Nemzetközi Egyesület adományozta a Veszprém megyei iszapkárosult települések lakosai számára. A japán Gifu prefektúra és Veszprém megye önkormányzata 10 éve áll partneri, baráti kapcsolatban.

A magyarországi iszapkatasztrófa Japánban is nagy visszhangot keltett és a japán emberekre is sokkolóan hatott – mondta beszédében a nagykövet. Ito Tecuo rámutatott: szárazabb időszak következik, s a szálló por ellen hatásos védőeszköz a maszk, ezért 420 ezer (6 millió forint értékű) védőmaszk adományozását tartották a leghasznosabbnak.
A nagykövet közölte azt is, hogy a Magyarországon érdekelt japán cégek pedig – a Bridgestone, Denso, Ibiden, Mitsuba, NWI, Sony és a Taiho Kogyo – összesen 10 millió forinttal segítik a katasztrófát szenvedetteket.

Kutics Károly, a Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke arra mutatott rá, hogy maszkból mutatkozott a legnagyobb hiány Devecserben és Kolontáron. Ez a hatalmas mennyiség több hétre, sőt talán több hónapra is elegendő lesz – tette hozzá, megjegyezve: nagy szükség is van rá, hiszen legalább ezer hektárnyi mezőgazdasági területen van még kint az iszap, amely már megszáradt és porzik. Mint mondta: a nagy területekre kiömlött vörösiszap teljes mentesítést, eltűntetését jövő év júniusára teszik a szakemberek.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.