A Mal Zrt. nem akar szembemenni a kormánybiztos álláspontjával, és ezért nem fizette ki október végéig a vörösiszap-katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak a cég által felajánlott több millió forintos támogatást - mondta el az MTI tudósítójának érdeklődésére az újjáépítésre és helytállásra vonatkozó kormányhatározatban károkozóként megnevezett cég jogi képviselője szombaton.

Iszapömlés – A kormánybiztos döntése miatt nem fizetett az áldozatok családjainak a Mal Zrt.

A Mal Zrt. nem akar szembemenni a kormánybiztos álláspontjával, és ezért nem fizette ki október végéig a vörösiszap-katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak a cég által felajánlott több millió forintos támogatást – mondta el az MTI tudósítójának érdeklődésére az újjáépítésre és helytállásra vonatkozó kormányhatározatban károkozóként megnevezett cég jogi képviselője szombaton.

Ruttner György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogi képviselője, valamint Magyar György ügyvéd, aki közlése szerint mintegy ötszáz károsultat és Devecser, valamint Somlóvásárhely önkormányzatát, továbbá nyolc áldozat családjának érdekeit is képviseli, még október 22-én Devecserben tartott egy peren kívüli egyeztető tárgyalást, amelyen abban állapodtak meg, hogy a Mal Zrt. több millió forintot fizetne egyénenként azoknak a hozzátartozóknak, akik elveszették rokonaikat a katasztrófában Kolontáron.
A károsultak képviselője “kártérítési előlegnek” tekintette volna, a Mal Zrt. jogi képviselője viszont “támogatásként”, a fájdalom enyhítéseként ajánlotta volna fel az összeget. A pénzt október 31-ig kellett volna átutalni, amely Ruttner Gyürgy szerint csak azért nem valósult meg, mert ebben a kérdésben a kormánybiztos határozottan szóvá tette, hogy ezt a felajánlást vele nem egyeztették.

Bakondi György, a Mal Zrt. tevékenységét felügyelő kormánybiztos a peren kívüli megállapodást követő napon tartottt budapesti sajtótájékoztatóján ugyanis bejelentette: a Mal vezetése sem erről a felajánlásról, sem a korábbi, öt éven át nyújtandó évi 300 milliós, összesen másfél milliárdos felajánlásról nem egyeztetett vele, ezért megtiltotta a további peren kívüli egyeztetéseket.
Az altábornagy, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője is, akkor azt mondta, a cég vagyonából a Mal Zrt. semmilyen kötelezettséget nem vállalhat az ő jóváhagyása nélkül, de megjegyezte, a tulajdonosok a saját, tudomása szerint mintegy 100 milliárdos magánvagyonukból bármilyen felajánlást tehetnek.
Ruttner György az MTI tudósítójának szombaton azt mondta: a cég nem akar szembemenni a kormánybiztos döntésével, azt tiszteletben tartja, és ez az egyedüli oka annak, hogy az érintett hozzátartozók egyénenként még nem kaphatták meg a több millió forintos támogatást.

A Mal Zrt. jogi képviselője megjegyezte, minden peren kívüli egyeztetésről tudnia kellett a kormánybiztosnak, mert azon Nyikos Attila, a Bakondi György által kijelölt a jogi felügyelő jelen volt, és nélküle egyetlen egyeztető tárgyalást sem folytattak le.
Ruttner György közlése szerint a cég vezetése és a kormánybiztos szakértői csapata, így az állam között jó az együttműködés, a gyár újraindult, és mindkét fél közös érdeke, hogy a munkahelyeket megtarthassák az emberek, a cég pedig nyereséget termelve működjön.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.