Iszapömlés – A Leier tizenöt lakásos sorházat épít a károsultaknak

A Leier cég saját költségén tizenöt lakásos sorházat épít fel a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és garantálja, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba a mindenüket elveszített családok – jelentette be Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón, Devecserben hétfőn.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az építést azonnal megkezdik, amint a devecseri önkormányzat kijelöli az építési telket. Várhatóan félmillió eurós költséggel építik fel az előregyártott elemekből álló sorházat – mondta Komlós Andor. Az egyenként 70-80 négyzetméteres lakások kiosztásához a cég a polgármesterek segítségét kéri.
Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy öt dolgozójukat érinti közvetlenül a katasztrófa. A gyár munkagépekkel és dolgozókkal segíti a károsultakat, emiatt jelenleg csökkentett létszámmal és kapacitással termelnek.
Szólt arról is, hogy osztrák-magyar összefogással létrehoztak egy platformot, amely adományokkal is segíti a rászorulókat. A platform tagja a Leier mellett az osztrák gazdasági kamara, a burgenlandi tartomány, és a magyar konzulátus.     A platform az építési engedélyek beszerzését követően azonnal megkezdi a lakások építését. A lakások odaítélését a helyi önkormányzatokra bízzák. Jelenleg arra várnak, hogy az önkormányzat kijelölje a pontos helyszínt, és biztosítsa az infrastruktúrát.

Michael Leier, a cég tulajdonosa elmondta, hogy három teherautónyi adományt hoztak már a katasztrófa helyszínére, és további nyolc kamiont várnak még, amelyek ruhát, gyógyszert és védőfelszerelést tartalmaznak. Hozzátette: az elosztásban számítanak a helyi plébánia segítségére, mert szeretnék, ha valóban a rászorulók kapnák a segítséget. Peter Nemeth, az osztrák gazdasági kamara elnöke elmondta, hogy a burgenlandi tartományi kormánnyal közösen gyűjtenek adományt az iszapkatasztrófa áldozatainak, és burgenlandi lakosoktól eddig 30 ezer eurót gyűjtöttek össze. A gyűjtést karácsonyig folytatják és összegyűlt pénzt terveik szerint a polgármestereknek adják át karácsony előtt. A sajtótájékoztatóra Devecser polgármesterét is várták, aki a védelmi bizottság ülése miatt nem érkezett meg.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.