Iszapömlés – A Mal Zrt. nem egyeztetett pénzbeli felajánlásairól a kormánybiztossal

Nem egyeztetett a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. elnöke a cége tevékenységét felügyelő kormánybiztossal a károsultak jogi képviselőjének tett, öt éven át évi 300 millió, összesen 1,5 milliárd forintos kártérítési felajánlásáról, ezért Bakondi György azonnali tájékoztatást kért Tolnay Lajos cégelnöktől.

Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője az MTI tudósítójának vasárnap elmondta, az állami felügyelet alatt álló cég vezetése előzetesen nem egyeztetett Bakondi Györggyel vállalásáról, holott a kifizetésnek alapvető gazdasági hatásai lennének a vállalat tevékenységére.
A kormánybiztos arra is választ vár, Ruttner György, a Mal Zrt. peren kívüli egyeztetésben eljáró jogi képviselője kinek és milyen felhatalmazása alapján jár el, mi az ügyvédi megbízása, milyen ügyekről egyeztetett, milyen cél érdekében és milyen keret terhére.
Bakondi György bekérte az érintett ügyvédi iroda megbízási és meghatalmazási szerződéseit is. Tolnay Lajostól azt is kéri a kormánybiztos, juttassa el hozzá a privatizációs szerződéseket, és adjon választ, hogy cégelnökként milyen feladatokat határozott meg a Mal Zrt. számára, és abból mi teljesült október 4-éig, amikor is bekövetkezett a társaság tulajdonában lévő zagytározó katasztrófája.
A kormánybiztos, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója is, arról is tájékoztatást kér, a privatizáció előkészítéseként készült-e a vállalatnál, illetve jogelődjénél környezetvédelmi tanulmány, felmérés, amit a tulajdonosi szervezet bekért a privatizációs szerződés megkötése előtt.

A Mal Zrt. az alumíniumipari vertikum valamennyi ágában tevékenykedik. A társaság honlapja szerint a MAL 1995-ös megalapítása után fokozatosan a társaság tulajdonába kerültek az alumíniumiparhoz szorosan kapcsolódó vállalkozások – például a bakonyi bauxitbánya vagy az inotai alumíniumkohó -, miközben a társaság részvénytársasággá alakult át. Az ajkai timföldgyár – amelynek tározójában a gátszakadás történt -, 1997-ben került a Mal Zrt. tulajdonába. A céginformáció adatai szerint 2008-ban a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 42,8 milliárd, míg a mérleg szerinti eredmény 194,5 millió forint volt.
A három héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófa után a környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal leállíttatta a cég tevékenységét, majd állami felügyelet alá vonták, és az országgyűlés által egy nap alatt megalkotott és elfogadott törvény alapján kormánybiztosként Bakondi Györgyöt bízták meg a cég felügyeletével.

A Mal Zrt. jogi képviselője a 1,5 milliárdos felajánlásról szólva korábban úgy nyilatkozott, a pénzt csak akkor tudja a cég kitermelni, ha visszakapja függetlenségét, ezért kérik a kormánytól a felügyelet megvonását. A cég a katasztrófa bekövetkezte miatt viszont egyelőre még semmilyen felelősséget sem ismert el.
Pénteken Devecserben a Mal Zrt. jogi képviselője és Magyar György – aki közlése szerint eddig mintegy ötszáz károsultat és Devecser, valamint Somlóvásárhely önkormányzatát is képviseli – elviekben abban is megállapodott, hogy a katasztrófa kilenc halálos áldozatának a hozzátartozói gyors segítségként több millió forintot kapnak még októberben.
A három héttel ezelőtti iszapömlés következtében kilenc kolontári lakos vesztette életét, a térségben másfél száz ember szenvedett különböző sérüléseket, több száz ház vált lakhatatlanná. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a kár több tízmilliárd forintra tehető.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.