Iszapömlés – A MOTIM kész bármilyen segítségre

A MOTIM Zrt. munkatársai és vezetői megdöbbenéssel értesültek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vörösiszap tározójának gátszakadásáról, a gátszakadás által okozott súlyos emberi tragédiáról és környezeti katasztrófáról; a társaság sok évtizedes műszaki tapasztalata alapján kész bármilyen segítséget megadni a MAL Zrt.-nek a műszaki problémák megoldására – közölte a MOTIM az MTI-vel kedden.

Emlékeztetnek, hogy a MOTIM Zrt. Magyarország első timfödgyáraként jött létre 1934-ben és 2002-ig gyártott timföldet, majd nyolc évvel ezelőtt a gyárban megszűnt a timföldgyártás.
A gyártási folyamat melléktermékét, az úgynevezett vörösiszapot erre a célra épített, folyamatosan ellenőrzött, a mai napig 24 órás felügyelettel kontrollált tározókban helyezték el, amelyek minőségét az érvényes európai és magyar szabványok szerint alakították ki és tartják mind a mai napig karban. A megtelt tározókat az érvényes szabványok szerint lezárták, területüket rekultiválták, felszínüket az előírásoknak megfelelően sűrű növényi vegetációval fedték a közlemény szerint. Emellett 2000-ben egymilliárd forintos beruházással az akkori előírásoknak megfelelő, kiemelt biztonságú, úgynevezett „C kategóriájú” veszélyes hulladéktározót építettek, amelybe a timföldgyártás leállítása után szilárd gyártási hulladékot helyeznek el. Ez utóbbi, egyetlen nyitott tározó a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.
A közleményben hangsúlyozzák, hogy a MOTIM illetve tulajdonosai soha nem rendelkeztek semmilyen tulajdonosi vagy egyéb érdekeltséggel a MAL Zrt.-ben, a társaság kizárólag terméket vásárolt és vásárol Ajkáról.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.