Iszapömlés – A szennyezett külterületek felét már megtisztították

Megtisztították a vörösiszappal elöntött külterületek felét, a hétvégén a lerakókba csaknem 11 ezer köbméter szennyezett földet szállítottak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel. A tavaly októberi katasztrófában tíz négyzetkilométernyi termőföldet öntött el a vörösiszap Devecser külterületén, a mentesítés november végén kezdődött meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottjának korábbi közlése szerint a külterületek mentesítésének várható maximális költsége 8,3 milliárd forint lesz, a mentesítést a közbeszerzés nyertese, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. végzi. A három négyzetkilométeres szántón a néhány centiméteres vörösiszaprétegtől semlegesítő hatású dudarit egyszerű betárcsázásával tisztítják meg a területet, a vastagabb iszapréteggel borított hat négyzetkilométerről 400 ezer köbméter szennyező anyagot kell visszaszállítani a tározókba.
A katasztrófavédelem közlése szerint a Marcal folyó kotrása folyamatos, a Torna-patak kolontári hídnál mért pH-értékének hétvégi átlaga délelőtt 7,93, délután 8,49 volt. A jogi munkacsoport hét új építési és egy lakásvásárlási támogatási szerződést kötött meg, így eddig 97 új építésű ingatlanról és 106 lakásvásárlási támogatásról született megállapodás. A térségben a hétvégén 817 szakember dolgozott 517 munkagéppel.

Ajánlott tartalom

Magasra kúszott a hőmérő higanyszála februárban Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.