Iszapömlés – A vörösiszapról írt dalt két zalai fiatal

A kolontári és a devecseri tragédia arra ihletett két zalai fiatalt, hogy Vörösiszap címmel közös dalt alkosson, amelyet a hét végén a keszthelyi Helikon Rádió sugárzott először.

A 14 éves Hegyi Roland és a 16 éves Nagy Márk nyár óta vezeti a keszthelyi kereskedelmi adón a Szájhős című, fiataloknak szóló műsort, amelyben először hangzott el a szerzemény.
Őry Rózsa, a rádió szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a felsőpáhoki Hegyi Roland a keszthelyi vendéglátóipari szakiskola tanulója, de már 11 éves korától ír verseket, zenéket. Két éve “szájdobol”, azaz a fiatalok körében népszerű beatbox műfaját műveli, és az idén vált ismertté a nyugat-balatoni térségben a Keszthelyen is csillag születhet című tehetségkutató verseny harmadik helyezettjeként.
Nagy Márk, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója szintén indult a helyi Mentor Iroda által szervezett tehetségkutató versenyen. Ezt követően ketten együttest alapítottak, és 2010 augusztusától bízta rájuk a Helikon Rádió a hetente jelentkező, Szájhős című tiniműsor vezetését.
A fiúk a tragédiát feldolgozó szerzeményüket élőben is előadják, szerdán a Hévíz önkormányzata által a vörösiszap károsultjaiért szervezett kortárs művészeti aukción fogják bemutatni a dalt.
A vörösiszap-rap a www.helikonradio.hu oldalon is hallható.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.