Iszapömlés – Adomány a romániai testvérmegyétől az iszapkárosultaknak

A romániai Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy városa egyaránt hárommillió forinttal járult hozzá a vörösiszap-katasztrófa kárainak helyreállításához – közölte Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön.
Az adományt Tamás Sándor, az erdélyi testvérmegye elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere adta át a megyei közgyűlés ülése előtt Veszprémben.

Lasztovicza Jenő szavai szerint a legfontosabb feladat jelenleg az újjáépítés, amely a károk felszámolásának időigényes része. Kiemelte, hogy a következő héten befejeződik az egyeztetés a devecseri lakossággal a pontos igényekről, de sokan még mindig nem tudják, mit szeretnének. “Minél hamarabb szeretnénk lakásokat vásárolni, és a kármentő alapból támogatást tudunk adni a bútorok vásárlásához is” – tette hozzá.
A 8-as főútra tervezett demonstrációt szervezők döntéséről, miszerint a hónap végéig elhalasztották a tüntetést, de szeretnék, ha
a miniszterelnök oda látogatna, azt mondta, hogy még nincs információja Orbán Viktor érkezéséről.
Hangsúlyozta, hogy hasonló katasztrófa nem történt a világban, így nincsenek tapasztalatok a hosszú távú hatásokról, de a kormányzat minden tőle telhetőt megtett és megtesz a térségben élőkért: kiemelt fejlesztési területként kezeli a térséget, hogy az élet minél előbb visszazökkenjen a régi kerékvágásba, sőt új lendületet kapjon, és új munkahelyek jöjjenek létre.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.