Iszapömlés – Andy Vajna részvétlátogatást tett Kolontáron

Részvétét fejezte ki Andy Vajna magyar származású filmproducer a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak szombaton, miután megtekintette az egy hónappal ezelőtti pusztítás nyomait a Veszprém megyei településen; az üzletember az elhunytak családtagjainak egymillió, a helyi általános iskolának pedig hárommillió forint támogatást nyújtott át.

A világhírű hollywoodi rendező-producer, aki 1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot, a kolontári polgármesteri hivatalban találkozott az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában elhunyt kilenc ember, köztük egy 14 hónapos gyermek hozzátartozóival. A részvétlátogatáson a gyászolóknak azt mondta, kitartást és reményt kívánt hozni számukra, hogy a szavakkal ki nem fejezhető tragédiában együttérzéséről biztosítsa az embereket, és kézzel fogható, az élet újrakezdéséhez segítséget adó támogatást nyújtson számukra.

Andy Vajna elmondása szerint a tragédiát elfelejteni nem lehet, azzal együtt kell élni, és azért pénzbeli segítséget hozott, hogy fellendítse az amerikai kontinensen jövő héten induló adakozást, amelynek keretében a New York-i Metropolitan Operában jótékonysági koncertet szervez George Pataki, New York állam volt kormányzója. A volt kormányzó egyébként a producerrel egy időben, a Magyar Vöröskereszt elnökével, Habsburg Györggyel és Maximilian Telekivel, az Amerikai Magyar Koalíció elnökével érkezett Kolontárra, de szót nem váltottak.
A producer, aki az elmúlt három hónapban Magyarországon tartózkodott és hétfőn indul vissza az Egyesült Államokba, az MTI tudósítójának elmondta, azért is adott pénzbeli segítséget, mert annak idején, amikor disszidált, a vöröskereszttől 10 dollárt kapott segítségként. Ez az összeg volt számára a legfontosabb és legnagyobb segítség akkoriban, s ezt nem tudja elfelejteni – magyarázta.

A pénzadományt Andy Vajna már átutalta az ökumenikus segélyszervezet számlájára, s onnan kedden utalják tovább a hozzátartozóknak – mondta a szervezet elnöke az áldozatok hozzátartozóinak és az iskola igazgatójának.
Andy Vajna megtekintette a vörösiszap okozta pusztítás nyomait, azokat a házakat, amelyeket a Kossuth és a Malom utcában lakhatatlanná tett az áradat, illetve megnézte a falut kettészelő védőgátat és a Torna-patakon épülő új hidat.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.