Iszapömlés – Andy Vajna részvétlátogatást tett Kolontáron

Részvétét fejezte ki Andy Vajna magyar származású filmproducer a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak szombaton, miután megtekintette az egy hónappal ezelőtti pusztítás nyomait a Veszprém megyei településen; az üzletember az elhunytak családtagjainak egymillió, a helyi általános iskolának pedig hárommillió forint támogatást nyújtott át.

A világhírű hollywoodi rendező-producer, aki 1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot, a kolontári polgármesteri hivatalban találkozott az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában elhunyt kilenc ember, köztük egy 14 hónapos gyermek hozzátartozóival. A részvétlátogatáson a gyászolóknak azt mondta, kitartást és reményt kívánt hozni számukra, hogy a szavakkal ki nem fejezhető tragédiában együttérzéséről biztosítsa az embereket, és kézzel fogható, az élet újrakezdéséhez segítséget adó támogatást nyújtson számukra.

Andy Vajna elmondása szerint a tragédiát elfelejteni nem lehet, azzal együtt kell élni, és azért pénzbeli segítséget hozott, hogy fellendítse az amerikai kontinensen jövő héten induló adakozást, amelynek keretében a New York-i Metropolitan Operában jótékonysági koncertet szervez George Pataki, New York állam volt kormányzója. A volt kormányzó egyébként a producerrel egy időben, a Magyar Vöröskereszt elnökével, Habsburg Györggyel és Maximilian Telekivel, az Amerikai Magyar Koalíció elnökével érkezett Kolontárra, de szót nem váltottak.
A producer, aki az elmúlt három hónapban Magyarországon tartózkodott és hétfőn indul vissza az Egyesült Államokba, az MTI tudósítójának elmondta, azért is adott pénzbeli segítséget, mert annak idején, amikor disszidált, a vöröskereszttől 10 dollárt kapott segítségként. Ez az összeg volt számára a legfontosabb és legnagyobb segítség akkoriban, s ezt nem tudja elfelejteni – magyarázta.

A pénzadományt Andy Vajna már átutalta az ökumenikus segélyszervezet számlájára, s onnan kedden utalják tovább a hozzátartozóknak – mondta a szervezet elnöke az áldozatok hozzátartozóinak és az iskola igazgatójának.
Andy Vajna megtekintette a vörösiszap okozta pusztítás nyomait, azokat a házakat, amelyeket a Kossuth és a Malom utcában lakhatatlanná tett az áradat, illetve megnézte a falut kettészelő védőgátat és a Torna-patakon épülő új hidat.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.