Iszapömlés – Az esős idő újra veszélyezteti a folyókat

Az esős idő újra veszélyezteti a folyókat, ezért fel kell készülni a Marcalon zajló védekezésre, hogy a folyókba újra beszivárgó vörösiszap ne szennyezhesse a Dunát – mondták az MTI tudósítójának vízügyi szakemberek csütörtökön Kolontáron, ahol a Marcalban előző nap újra 9,5 pH-értéket mértek.

A két és fél héttel ezelőtt bekövetkezett ipari és ökológiai katasztrófa miatt teljesen kipusztult az ajkai térségben folyó Torna-patak és a Marcal élővilága, de a szennyeződés eljutott a Duna fő ágába is.
Vízügyi szakemberek az MTI tudósítójának csütörtökön Kolontáron, a még mindig vöröslő Torna-patak mellett azt mondták, a kétnapos esőzés miatt a tározóból és a mezőgazdasági területekről újra szivárogni kezdett szennyeződés a patakba, így szerdán a Marcalban már újra 9,5-es pH-értéket mértek, holott a hétvégén ez a mutató csak 8,5-9 pH volt. Félő tehát, hogy ez a mérőszám még tovább is növekedhet – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.