Iszapömlés – Bakondi: köszönet a katasztrófavédelemnek a példaértékű helytállásért

A vörösiszap-katasztrófában tanúsított példaértékű helytállásért mondott köszönetet a heti váltásban szolgálatot teljesítő katasztrófavédőknek Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos Devecserben, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központban újév alkalmából tartott ünnepségen, pénteken.

A kormánybiztos kiemelte, az elmúlt három hónapban komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba. Hangsúlyozta, hogy az október elején bekövetkezett, a világ figyelmét is felkeltő ipari katasztrófa az állami és az önkormányzati intézkedések összehangolásának mintáját is megmutatta.
A polgári védelmi erők példát mutattak bátorságból és emberi helytállásból – fogalmazott Bakondi György.
Az ajkai térség településeinek biztonságát garantálták, a legfontosabb feladat most az újjáépítés, illetve a kistérség jövőjének kialakítása – mondta a kormánybiztos.
Bakondi György szavai szerint percnyi pontossággal követik az eseményeket, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. helyzetének stabilizálásáért folyamatos intézkedéseket tesznek. Példaként említette a gyár száraz technológiára történő átállítását.

A kormánybiztos az MTI-nek elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa okozta károk elhárítására eddig több mint 5,5 milliárd forintot költött az állam. Az újjáépítés mellett fő feladatként a külterületek mentesítését emelte ki, a Torna-patakot és a Marcalt ugyanis magas vízállás esetén a medreik partjain felhalmozódott vörösiszap visszamosódása veszélyezteti. Bakondi György kitért arra is, hogy a jogi munkacsoport húsz családdal kötött adásvételi szerződést használt lakások vásárlására, s a károsultakkal januárban lezárhatják a kártalanításról szóló tárgyalásokat.
Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszönetet mondott a három érintett település – Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely – polgármesterének, mert a lakosságot naponta rendületlenül tájékoztatták és hozzájárultak a térség sorsának rendezéséhez. Megköszönte a tűzoltóknak, rendőröknek, a katasztrófavédelemnek és a mentőknek a gyors reagálást.

A képviselő szavai szerint a parlament által az új devecseri központú kistérség kialakításáról elfogadott törvénnyel és az újjáépítéssel Devecser és a katasztrófa sújtotta települések egy évtizedet fejlődhetnek.
A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa  következtében tízen vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.