Iszapömlés – Bemutatták a devecserieknek az újjáépítési terveket

Lakossági fórumon ismertették Devecseren a vörösiszapömlés károsultjainak szánt házak terveit szombaton; az érintettek az új építésű házak tervrajzainak megtekintése során felvilágosítást kaphattak a kivitelezésről, az egyéni igények teljesíthetőségéről.

A kormány megrendelésére készült tervrajzok alapján 15 típustervből választhatnak azok a károsultak, akik úgy döntöttek, hogy továbbra is Kolontáron, illetve Devecserben szeretnének élni.
Zsigmond László, a károsultak házait tervező építész közlése szerint Devecserben 36 méter hosszú, 22 méter széles, vagyis 800 négyzetméteres telkeken kezdhetik majd meg az építkezést, reményeik szerint még a tél beállta előtt.
Elmondása szerint az arra jogosultak 3 szobás, 75 négyzetméteres családi házak terveiből választhatnak majd, de a belső elrendezést, az egyedi igényeket mérnökök is segítik, így minden bizonnyal nem lesz két egyforma ház az újjáépítés során. Arra is lehetőség nyílik, hogy a típustervek alapján tornácos, vagy fedett teraszos lakások közül válasszanak, a fűtését pedig gáz- vagy vegyes tüzelésű kazán beépítésével oldják meg.
Több lakó kérdésére válaszolva kijelentette, pincéket nem építenek a vasbetonfödémes házak alá, mert az hónapokkal növelné a kivitelezési időt, s a kormány azt szeretné, hogy a lehető legrövidebb időn belül mindenki számára biztosítsák a megfelelő lakhatást.

Néhány károsult szóvá tette, hogy korábban volt garázsa, műhelye, pincéje és tárolója, s most önhibáján kívül vesztette el mindezt, ezért jogosnak tartja igényét, hogy mindezt visszakapja. Az építész erre úgy válaszolt, melléképületekről, garázsról egyelőre nincs kormányhatározat, s az újjáépítés első ütemében erre nem is kerül majd sor. Az építész pénteken a kolontári károsultakkal ismertette az újjáépítési terveket.
A katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivőjének tájékoztatása szerint eddig több mint 120 család jelezte hivatalos kérdőíveken, hogy nem kíván elköltözni a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségből, de megsérült vagy lakhatatlanná vált ingatlanja helyett az újonnan épülő lakóparkban szeretne élni.
A csaknem egy hónapja bekövetkezett katasztrófában az eddigi felmérések szerint 364 lakóház sérült meg vagy vált lakhatatlanná Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.