Iszapömlés – Devecser már megkapta a 150 millió forintos gyorselőleget

Már megérkezett a devecseri önkormányzat számlájára az a 150 millió forint, amelyet a kormány a vörösiszap-katasztrófa elleni védekezés költségeinek fedezésére utalt át a Magyar Kármentő Alapból – tájékoztatta az MTI tudósítóját a Veszprém megyei település polgármestere szombaton. Toldi Tamás közlése szerint az összeget néhány napon belül el is költik.

A vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utaltak át előlegként a védekezési költségek finanszírozására. Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott.
Devecser polgármesterének elmondta, hogy a most megkapott összegből kell fizetniük a kisváros utcáin zajló takarítási költségeket, azoknak a munkagépeknek a díját, amelyek egy hónapja éjjel-nappal hordják a törmelékeket és a vörösiszapot a huszonegy elöntött utcából, de további sok száz millió forintra lesz szükség, hogy minden kiadást fedezni tudjanak.
Devecserben újabb jelentős költségeket jelent majd a bontásra ítélt házak törmelékeinek elszállítása, de erre még várni kell, ugyanis eddig még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot.
A Somlóvásárhelynek utalt előleg szintén csak a védekezési költségek egy részét fedezi, mert a kiskertek és a mezőgazdasági területek kármentesítéséhez hozzá sem tudtak kezdeni. A település polgármesterének tájékoztatása szerint két ház vár majd bontásra, s a védőgát építése is jelentősebb költségeket emészt majd fel.
Tili Károly, Kolontár polgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta, hogy településük 20 millió forint előleget kapott, de ez a pénz a “tűzoltásra” elegendő, ugyanis a csaknem egy hónapja zajló kárfelszámolás ennél már sokkal többe került, és további költségek várhatók.

A miniszterelnök által életre hívott Magyar Kármentő Alapba eddig több mint 700 millió forint folyt be, amelynek hét százalékát azonnali támogatásra használhatják fel az érintett településeken lakók életfeltételeinek biztosítására. Ennek keretében Devecserben 100-100 ezer forint gyorssegély kifizetéséről is döntöttek már, amelyet a károsultak tüzelő- és gyógyszervásárlásra, vagy legszükségesebb kiadásaikra fordíthatnak.
Az Alap forrásainak felhasználására felügyelő kármentő bizottságot is létrehoztak, amelynek elnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés fideszes elnöke, a megyei védelmi bizottság vezetője lett. Tagjai a katasztrófában érintett települések – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – polgármesterei, Zsédenyi Imre megyei főjegyző, Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese.

Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-ömlés károsultjainak megsegítésére széles körű nemzeti és nemzetközi összefogással létrehozott, a kormány által alapított Magyar Kármentő Alap működését kormányrendelet szabályozza. A veszprémi székhelyű alapból csak a katasztrófával érintett települések helyi önkormányzatai igényelhetnek támogatást. Az alap részére juttatott adományok nem vonhatók el, és a meghatározottól eltérő célra nem használhatók fel – rögzíti a rendelet. Az alap 2012. december 31-ig működik.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.