Iszapömlés – Dobson Tibor: a Marcal folyó pH értéke már 10 körül van

Fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH értéket mutat, s remény van arra, hogy a vörösiszap szennyeződés – 10 alatti pH érték esetén – nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában – mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő szerda este az MTI-nek.

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak – közölte a kármentesítési szóvivő.
Dobson Tibor elmondta: a Bakonykarszt Zrt.-vel történt egyeztetés nyomán Devecserben a szennyvízaknákat, átemelőket, vízóraaknákat kitakarítják, és a járdákat, külső homlokzatokat megtisztítják, Kolontáron az utcákat tisztítják meg az iszaptól. A szóvivő megismételte: a vörösiszap veszélyes anyag, lúgos-maró hatású, de nem sugárveszélyes, így csak akkor lenne indokolt maszk viselése, ha por alakban terjedne.
A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.