Iszapömlés – Eddig mintegy 500 egyéni károsult jelentkezett a kárrendezési irodában

Eddig mintegy ötszáz egyéni károsult jelentkeztek a Devecseren működő kárrendezési irodában – közölte Magyar György ügyvéd, a károsultak jogi képviselője csütörtökön az MTI-vel. Az ügyvéd elmondta, hogy a devecseri iroda egyelőre csak munkaidő után, délután négykor nyithat ki, mivel az ott dolgozó önkéntesek előbb nem tudják elkezdeni a károsultak adatainak felvételét. Szerdán egyébként munkakezdés után nyolc önkéntes dolgozott a volt tsz-irodában.

Mint elmondta: hétvégén is megy a munka, akkor már reggel nyolctól este nyolcig, sőt Kolontáron, egy lakóházban is indítottak egy hasonló irodát, amely napközben működik.
“Ez óriási munkaterhet jelent, hiszen hatoldalas adatlapokat kell kitölteni, olyan embereknek, akik azt sem tudják, hogy mekkora ingatlanjuk van” – mondta az ügyvéd, hozzáfűzve, hogy egy ember adatainak a felvétele mintegy két órát is igénybe vehet.
Az ügyvéd azt is megemlítette, hogy hétvégén folytatódnak a tárgyalások a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogászai között. A tárgyalást Devecseren tartják majd – fűzte hozzá.
Magyar György szólt arról is, hogy csütörtökön kapta kézhez az ajkai bíróság elnökének végzését, amelyben elrendelte az ügyben a soron kívüli eljárást. Ezt egyébként az ügyvéd kezdeményezte a károsultak nevében az előzetes bizonyítással együtt – tette hozzá.

A vörösiszap károsultjai és a Mal Zrt. jogi képviselői között szerdán megkezdődött peren kívüli egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón a jogászok úgy nyilatkoztak: mindketten a legfontosabb feladatnak azt tartják, hogy a károsultakon minél hamarabb segíteni tudjanak. A Mal Zrt. ehhez – ha a kormánybiztos hozzájárul – a legrövidebb időn belül 300 millió forintot fizetne be a vörösiszap károsultjainak megsegítésére szánt pénzügyi alapba, majd évente további 300-300 millió forinttal járulna hozzá a kár megtérítéséhez, összesen 1,5 milliárd forinttal.
Magyar György akkor úgy nyilatkozott, ez az összeg csak a közösségi károkat fedezi, az egyéni kártérítésre alkalmatlan.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.